FunBox > Deus ex machina

Višespratnim garažama PRETI URUŠAVANJE - novi automobili postali PRETEŠKI za njih

Automobili koje sada viđamo na drumovima i u garažama duplo su teži od prosečnog vozila od pre nekoliko decenija

Autor: K1info/Revija HAK

04/01/2023 > 13:08

podeli vest:

Višespratnim garažama PRETI URUŠAVANJE - novi automobili postali PRETEŠKI za njih
Foto: Pexels.com


U jednom delu Evrope, a i sveta pojavljuje se novi tip problema.

Zbog električnih automobila, ali i SUV-ova opremljenih benzinskim i dizelskim motorima, ili hibirdnim sistemima, automobili imaju puno veću masu.

U Velikoj Britaniji je trenutno oko 6.000 višespratnih parkirališta. Većina ih je napravljena prema smernicama koje se baziraju na težini popularnih automobila iz 70-ih. Najpopularniji model automobila u Velikoj Britaniji u to vreme je bio Ford Cortina Mk3 sa 960 kilograma. Danas, Tesla Model 3 (1.819 kg), ima gotovo dvostruko više.

Novi Volkswagen Golf bez problema može da bude težak 1.400 kilograma. Sve više ljudi se odlučuje za velike, teške SUV-ove. Dakle, zabrinutost nije samo za električne automobile, navodi Revija HAK.

Građevinski inženjer Kris Vapls (Chris Whapples) iz Britanske asocijacije za parkinge (BPA) pita se koliko dugo će ovo stanje biti održivo.

- Kada vidite prosečnu težinu električnih automobila, počinjete da se pitate da li su postojeći standardi dovoljni. Još nismo imali incident, ali mislim da je to samo pitanje vremena. Podstičemo vlasnike starijih parkinga da provere koliku granicu imaju - ističe on.

 

Ostavite komentar