Showtime > Celebrity

On je jedini SRBIN koji je dobio Oskara! Glumio je rame uz rame sa Brandom!

Impresivnom nagradom može da se pohvali samo jedan čovek sa naših prostora

Izvor: K1info/informer.rs

Autor: Ognjen Nestorović

12/03/2024 > 16:54

podeli vest:

On je jedini SRBIN koji je dobio Oskara! Glumio je rame uz rame sa Brandom!
Foto: Youtube PrintScreen


U nedelju je održana 96. dodela nagrada Oskar, a Karl Madlen, pravog imena Mladen Sekulović, jedini je čovek sa naših prostora koji je osvojio čuveno priznanje.

Njegov otac, Petar Sekulović, početkom je prošlog veka napustio rodno Podosoje kod Bileće i otišao za Čikago, gde je Mladen rođen kao najstariji od trojice braće. Njegova majka, Mina Sekulović, bila je Čehinja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @the_room_237

- Vaspitan sam tako da sam se osećao kao da sam zapravo lično došao iz malog sela kraj Bileće, iako tamo nikada nisam ni kročio dok nisam postao zreo čovek - govorio je Malden.

Naš oskarovac je tridesetih godina napustio grad Geri, gde je proveo detinjstvo, a potom i radio u čeličani. U "Gudmen teatru" u Čikagu pohađao je časove, a tamo je upoznao Marlona Branda, a potom i Kirka Daglasa.

Tada je, na nagovor pozorišta. promenio ime u Karl Malden. Sa Brandom je prvi put zaigrao glumio u "Kafani pored puta", a potom i u legendarnom filmu "Tramvaj zvani želja", koji je bio vrhunac njegove filmske karijere jer je 1951. godine osvojio Oskara za najboljeg sporednog glumca.

- Koliko god da sam hteo da budem običan američki klinac, osećao sam se kao autsajder, razapet između mog srpskog doma i ostatka sveta. Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca. Bio je poštovan vođa srpske zajednice i opsednut time da bude dobar Srbin, da pomaže ljudima u okolini da budu dobri Srbi - napisao je Malden o srpskom poreklu i korenima.

Malden je koristio svaku priliku da spomene prezime Sekulović. Tako u filmu "Paton", u ulozi generala Omara Bredlija kaže jednom vojniku: "Dodaj mi taj šlem, Sekuloviću". U filmu "Dead Ringer", kao policijski detektiv, kaže drugom detektivu: "Daj mi moju kapu, Sekuloviću".

Oženio se Monom Grinberg 1938, a upoznao ju je za vreme angažmana u Gudmenovom teatru. Bili su braku dugom više od 70 godina i dobili dve kćerke, Monu i Karlu.

Ostavite komentar