Showtime > Celebrity

Ovo je Forbsova lista NAJPLAĆENIJIH holivudskih glumaca u 2023. godini: Zajedno su zaradili 449 miliona dolara

Publika "Netflixa" najviše gledala ostvarenja u kojima igra Adam Sendler

Izvor: K1info

Autor: Dušan Panajotović

07/03/2024 > 14:00

podeli vest:

Ovo je Forbsova lista NAJPLAĆENIJIH holivudskih glumaca u 2023. godini: Zajedno su zaradili 449 miliona dolara
Foto: Shutterstock/Tanjug/AP


Dva najgledanija filam prošle godine, a ujedno i sa najvećom zaradom su Barbie i Openhajmer. Barbi je zaradila 1,4 milijarde dolara širom sveta, a Openhajmer je bio samo malo ispod milijarde dolara.

Izveštaj godišnjeg angažmana Netfliksa otkriva to da je mnogo ljudi provelo astronomske količine vremena gledajući filmove Adama Sendlera, zato ne čudi što je on najplaćeniji glumac na svetu u prošloj godini. 

Ukupno, 10 najplaćenijih zvezda zajedno su zaradile 449 miliona dolara u 2023. godini.

Foto: Youtube PrintScreen/The Tonight Show Starring Jimmy Fallon/BBC Radio 1

 

Adam Sendler 73 miliona dolara (97 miliona dolara bruto)

U prvih tri meseca nakon što je film Murder Mystery 2 pušten na Netfliksu, servis je saopštio da je gledan ukupno 173 miliona sati širom sveta i rangiran u Top 10 u 90 različitih zemalja. Nastavak je bio deo veoma dinamičnog perioda za Sendmena, koji je u 2023. godini održao više od 40 stand-up komedijaških turneja, uz tri Netfliks filmska projekta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Shotwell/Invision

 

Margot Robi • 59 miliona dolara (78 miliona dolara bruto)

Kulturni fenomen Barbi uzleteo je prošlog jula i nikada se zaista nije zastao, zaradivši 1,45 milijardi dolara na svetskoj blagajni i nekoliko neizbrojivih miliona više u licenciranju i partnerstvima. Kao producent filma i njegova zvezda, Robi je profitirala od udela u prihodima (12,5%), a koje Forbes procenjuje da će iznositi više od 60 miliona dolara. Njena sada veoma popularna produkcijska kompanija LuckyChap stajala je takođe iza prošlogodišnjeg satiričnog hita Saltburn, a u februaru je Robi potpisala novi ekskluzivni ugovor sa Warner Bros-om, studijom koji stoji iza Barbi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

 

Tom Kruz • 45 miliona dolara (53 miliona dolara bruto)

Akciona zvezda (61 godina) ne samo da poništava konvencionalnu mudrost kada je u pitanju njegov spektakularni rad sa akrobacijama, već i norme o tome kako glumac dobija platu. Kruz je jedna od poslednjih, ako ne i poslednja, filmska zvezda koja i dalje može da traži važan „prvi dolar bruto“ ugovor, što znači da dobija procenat od bioskopskih i drugih prihoda počevši od dana kada je film pušten, pre nego što studio vrati svoj novac. U 2023. godini, profitirao je od najnovijeg nastavka Mission Impossible i nastavio da dobija profit od striminga i videa na zahtev za film Top Gan: Maverik iz 2022. godine. A studiji očigledno još uvek žele da budu u poslu sa Tomom Kruzom – u januaru je potpisao novi razvojni ugovor sa Warner Bros-om.

Foto: Tanjug/Scott Garfitt/Invision/AP

 

Rajan Gosling • 43 miliona dolara (50 miliona dolara bruto)

Možda je samo Ken, ali sporedna uloga u najvećem filmu godine bila je dovoljna za nominaciju za Oskara i jednu od najvećih isplata u karijeri 43-godišnjeg Goslinga. Kao dodatni bonus, njegova moćna balada iz filma, „Ja sam samo Ken“, strimovana je preko 100 miliona puta na Spotifaju.

Foto: Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP, File

 

Met Dejmon • 43 miliona dolara (50 miliona dolara bruto)

Mnogi u Holivudu navijaju da studio umetnika Artists Equity kojim upravljaju Aflek i Dejmon uspe, imajući u vidu njegovo obećanje da će pomoći članovima ekipe i drugim talentima ispod radara da učestvuju u podeli profita od filmova. Njihov prvi projekat Air – u kojem je glumio Dejmon, a režirao Aflek – prodat je Amazonu pre nego što je uopšte ušao u produkciju za procenjenih 130 miliona dolara. Taj iznos bio je daleko iznad budžeta filma, što je osiguralo da će biti dovoljno novca za sve. Pored toga, 53-godišnji glumac uzeo je samo četiri miliona dolara za svoju sporednu ulogu u Openhajmeru, daleko ispod svoje redovne tarife, u zamenu za mali udeo u prihodima filma.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

 

Dženifer Aniston • 42 miliona dolara (56 miliona dolara bruto)

Honorari od Prijatelja osiguravaju da umetnica zauvek poznata kao Rejčel Grin nikada više ne mora „da ide po jedan od onih poslova“ – ipak, 54-godišnja glumica nastavlja da glumi kako na TV-u, tako i u filmovima. Aniston navodno zarađuje do dva miliona dolara za glumu i posao izvršnog producenta svake epizode Jutarnjeg programa na AppleTV+, i pojavila se pored Adama Sendlera u filmu Murder Mystery 2 za Netfliks, dok istovremeno promoviše brendove poput Uber Eats, Pvolve Fitness, Vital Proteins i svoju liniju za negu kose, LolaVie.

Foto: Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

 

Leonardo Dikaprio • 41 milion dolara (48 miliona dolara bruto)

Akademija je možda previdela oskarovca (49) za njegovu ulogu u Killers of the Flower Moon, ali finansijski stoji sasvim dobro. Njegova glavna uloga u epskom filmu Martina Skorsezea uključivala je pristojnu zaradu, kao i otkup njegovog učešća u bioskopskom profitu kada film stigne na AppleTV+.

Foto: Shutterstock

 

Džejson Stejtam • 41 milion dolara (48 miliona dolara bruto)

Stejtam već 20 godina baca udarce, šuteve i dosetke na svakog čoveka, megalodona ili stenu koja mu se nađe na putu, i finansijska moć 56-godišnjeg glumca nikada nije bila veća. U 2023. godini, predvodio je tri velika franšizna filma – Fast X, Meg 2: The Trench and Expend4bles – plus špijunski film Gaja Ričija Operation Fortune: Ruse de Guerre. Trenutno je zvezda filma sa najvećom zaradom u 2024. godini – Pčelar.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

 

Ben Aflek • 38 miliona dolara (45 miliona dolara bruto)

Kada nije zauzet prodajom krofni i promovisanjem svog novog dečijeg benda u reklamama za Dankin, Aflek radi kao izvršni direktor startap studija Artists Equity (glavni kreativni direktor mu je Met Dejmon). Glumac (51 godina) je režirao i tumačio ulogu u filmu Air, koji je zaradio 90 miliona dolara na blagajni pre nego što je prešao na Amazon Prime Video.

Foto: Shutterstock

 

Denzel Vašington • 24 miliona dolara (28 miliona dolara bruto)

Tom Kruz nije jedina filmska zvezda od 60+ godina koja može da otvori film. Treći nastavak franšize Equalizer objavljen je 2023. godine, a sva tri su ostvarila više od 190 miliona dolara na blagajnama iz jednog razloga: Denzel Vašington. Osim toga, bogat katalog dvostrukog oskarovca koji se proteže tokom gotovo 40 godina takođe proizvodi stabilan priliv gotovine svake godine za 69-godišnjeg glumca.

Ostavite komentar