Lifestyle > Mozaik

Danas su MLADENCI! ŽENE moraju da ustanu rano da bi SAČUVALE MUŽA, a OVO SU OBIČAJI za SLADAK I DUG BRAK

Praznuju ga svi mladi bračni parovi koji su stali na ludi kamen nakon 22. marta prethodne godine, a vezuje ih mnogo običaja i verovanja

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

22/03/2024 > 08:30

podeli vest:

Danas su MLADENCI! ŽENE moraju da ustanu rano da bi SAČUVALE MUŽA, a OVO SU OBIČAJI za SLADAK I DUG BRAK
Foto: RINA/Privatna arhiva


Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju u čast stradanja Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Mladenci se skoro uvek praznuju 22. marta. Ono što je zanimljivo je da je ovo vreme Velikog – Vaskršnjeg posta, te ovaj praznik prati posna trpeza. Ako padnu u Čistu sedmicu, onda se primenjuje pravilo da se praznik pomeri u vikend pre. 

Praznuju ga svi mladi bračni parovi koji su stali na ludi kamen nakon 22. marta prethodne godine. Mladenci su praznik za koji se vezuje mnogo običaja i verovanja. 

Foto: RINA/Privatna arhiva

Foto:  

Foto:  

Foto:  

Mladenci – verovanja

Ovaj praznik je posvećen stradanju Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Naime, 320. godine, za vreme cara Likinija, 40 mladića koji su bili vojnici je prešlo u hrišćanstvo, uprkos carevoj zabrani. Mladići su izvedeni pred sud gde su bili kamenovani. 

Mučitelji su zatim vezali mučenike i bacili ih u ledenu jezersku vodu. Kako bi naveli mučenike da se odreknu Hrista, zagrejali su kupatilo kraj jezera. Jedan od njih se prevario i izašao iz vode.

Hrišćani veruju da je tokom noći pala neobična svetlost koja je grejala vodu i tela mučenika. Uz svetlost se sa neba spustilo i 39 venaca na njihove glave. Jedan od stražara je to video i ušao u jezero, čime je udostojen četrdesetog venca. 

Sutradan se ceo grad iznenadio kada je primio vesti da su svi mučenici živi. Tada su sudije naredile da im se oduzmu životi, a da se njihova tela bace u vodu kako ih hrišćani ne bi uzeli.

Foto: Unsplash.com

 

Simbolika koja se vezuje za mlade parove

Ovaj dan je uzet kao praznik na koji novovenčani parovi primaju goste u svom domu. Na ovaj način se ukazuje da supružnici treba da budu verni jedno drugom u zajedničkom životu, baš kao što je Svetih 40 Mučenika bilo verno hrišćanskoj veri i Isusu Hristu. 

I na samom venčanju u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci sa trostrukom simbolikom:

  • carski venci – ukazuju na to da je svaki čovek car u sopstvenom carstvu (svojoj kući)
  • mučenički venci – simbolišu žrtve koje treba podnositi u braku
  • venci besmrtne slave – u Hristovom carstvu.
  • Stariji veruju da kakvo vreme bude na Mladence, 22. marta, tako će biti celog proleća.

Mladenci – običaji

Prema starim verovanjima, na ovaj dan bi mlade parove trebalo da posete svi oni koji su bili gosti na venčanju. Kako su se vremenom običaji i tradicija menjali, danas novovenčane parove obično posećuju samo najbliži – uža porodica, kumovi i bliski prijatelji. Nekada su dolazile još i bake koje nisu bile na svadbi – zbog njihovog dugog bračnog života. 

Iako se narodna verovanja vezuju za to da se praznik slavi u domu mladenaca, ponekad se parovi odlučuju da ga proslave u restoranu ili kafiću. 

Foto: Unsplash.com

 

Najpoznatiji i najočuvaniji običaj vezan za Mladence je da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Ovi kolačići se zovu mladenčići i simbolizuju srećan, sladak i dug bračni život. Kolači se premazuju medom i nude svim gostima koji na taj dan dođu u kuću mladog para. 

 

Ostavite komentar