Lifestyle > Mozaik

Danas se slavi SVETI ATANASIJE VELIKI kog je đavo stalno iskušavao! Ovo su OBIČAJI kojih se treba držati

Danas ovu stvar nikako ne treba raditi sa posuđem da se ne bi prizvale zle sile, kaže predanje sa juga Srbije

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

31/01/2024 > 08:16

podeli vest:

Danas se slavi SVETI ATANASIJE VELIKI kog je đavo stalno iskušavao! Ovo su OBIČAJI kojih se treba držati
Foto: Shutterstock


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 31. januara, praznik svetog Atanasija Velikog, za koji se vezuje nesvakidašnji običaj. Sveti Atanasije Veliki, arhiepiskop aleksandrijski, rođen je u Aleksandriji 296. godine, u ranom detinjstvu okrenuo se duhovnosti.

Šta se zna o ovom prazniku? Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra ovaj svetac prisustvovao je Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji. Doprineo je učvršćivanju pravoslavlja, a naročito pisanjem Simbola vere koji je usvojen na Saboru.

Atanasije je možda i jedan od najklevetanijih i najprogonjenijih svetitelja. Progonili su ga carevi Konstancije, Julijan i Valent, jeretik Arije i njegovi sledbenici, episkop Jevsevije nikomidijski i mnogi drugi.

Na jugu Srbije do danas je ostala sačuvana priča o svetitelju koji je živeo početkom četvrtog veka, a po toj priči đavo je iskušavao ovog sveca, prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i da joj se pridruži u obožavanju nečastivog.

Sveti Atanasije je shvatio da se radi o prevari pa je zamolio devojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Čim je to uradila, on je odmah zatvorio posudu i bacio je u more.

Kako kaže legenda, ćup je godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili. Tako je đavo ponovo izašao i i danas luta svetom iskušavajući i kvareći ljude.

Zbog ove priče, postoji verovanje da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude.

Zato je bitno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni. A u nekim krajevima naše zemlje svetog Atanasija slave vodeničari koji veruju da đavoli vrebaju u virovima, pa vodenice neće raditi.

Ostavite komentar