Lifestyle > Mozaik

Milena beše? Ups...Milana - zašto NE PAMTIMO imena prilikom upoznavanja?

Koji faktori utiču na to da zaboravljamo imena sagovornika koje upoznajemo i zašto se prvo setimo lica, a imena ne

Autor: Direktno.rs

17/09/2022 > 11:31 >> 13:24

podeli vest:

Milena beše? Ups...Milana - zašto NE PAMTIMO imena prilikom upoznavanja?
Foto: Freepik.com


Nečijeg lica se odmah setite, ali imena koje ide uz njega, ni da vam život zavisi od toga? Ovo je sigurno jedna od najneprijatnijih situacija, a postoji više razloga zašto zaboravljamo tuđa imena prilikom upoznavanja.

Imena su arbitrarna

Obične reči uvek se odnose na iste stvari, pa ako i čak zaboravimo jedan naziv, sigurno ćemo se setiti njegovog sinonima. Međutim, lična imena nemaju reč koja može da ih zameni. Ako se Milani obratite kao Mileni, velike su šanse da će taj gaf odmah primetiti.

Fokusiramo se na sebe

Kada upoznajemo novu osobu, fokusirano se na sebe, koncentrišemo se na trenutak kada ćemo mi morati da izgovorimo svoje ime. Tada ne posvećujemo dovoljno pažnje novom sagovorniku, pa zato često zaboravimo njegovo ime čim ono bude izrečeno.

"Baker-efekat"

Mozak je zapravo “programiran” da zapamti lica, a ne toliko imena. Pojam “Baker-efekat” često se koristi kako bi se opisao jedan od razloga zašto ne možemo zapamtiti tuđe ime prilikom upoznavanja.

Foto: Unsplash.com

 

Ako nekome kažemo da radimo na aerodromu, onda mu dajemo važnu informaciju o tome kako provodimo svoje vreme. Ali ako kažemo da se zovemo Marko, mozak tu informaciju ne povezuje sa bilo čim.

Takođe, ako mozak inače ne može da poveže više delova informacije, pogotovo one stvari koje su od ranije poznate, onda su veće šanse da ćemo zaboraviti tu informaciju.

Ostavite komentar