Lifestyle > Mozaik

Šta raditi sa PŠENICOM posle BOŽIĆA? Ni slučajno je NE BACAJTE, a evo i zašto

Božićno žito je simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove

Izvor: K1info

Autor: zena.blic.rs

07/01/2024 > 18:48

podeli vest:

Šta raditi sa PŠENICOM posle BOŽIĆA? Ni slučajno je NE BACAJTE, a evo i zašto
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg


Glavno pitanje jeste šta raditi sa božićnom pšenicom kada prođe Božić. Ne dozvolite da uvene, već je koristite kao nutritivni smuti. Ova zelena dekoracija praznične trpeze seje se od 17. do 19 decembra kao nagoveštaj prazničnih i porodičnih slavlja koje nas očekuju tokom prvog meseca u novoj godini.

Osim dekorativne uloge, "zeleni jež" sa svećom u sredini ima i simbolično značenje. Naime, božićno žito je simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Samim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snega, a evo šta možete da radite sa njom posle praznika.

Ne bacajte pšenicu, pretvorite je u obrok

Umesto da čekate da lepo rezana pšenica o kojoj se brinete više od dve nedelje uvene i bude bačena u smeće, pretvorite je u zdrav obrok.

Božićna pšenica je veoma zdravo i zaslužuje mnogo više pažnje nego što dobija u decembru. Mlada pšenica sadrži sedam puta više vitamina C od pomorandže, istu količinu beta-karotena od šargarepe i pet puta više gvožđa od spanaća. S pravom nosi titulu prirodnog multivitamina i kao takav je zaista dragoceno blago zdravlja.

To je koncentrisana zelena superhrana, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i hlorofilom. Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su Egipćani, a kasnije i Grci, Rimljani i stari Kinezi, a ono je potpun i najkvalitetniji prirodni izvor hranljivih materija od bilo kog drugog zelenog povrća.

Foto: Shutterstock

 

Ona pročišćava krv, deluje antiseptički na naš organizam, podstiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i poremećaja varenja, čini zube i usnu šupljinu zdravijima i jedan je od "najboljih prijatelja" za imunitet i detoksikaciju, što je mnogima danas potrebno. Zbog toga je najjednostavniji način da ga upotrebite da napravite smuti.

Generalno, njen ukus je veoma blag, pa će se pšenica vrlo lako mešati sa drugim voćem ili povrćem kao što su cvekla ili spanać.

Recept za smuti koji će nahraniti vaše telo i očistiti nagomilane toksine

Potrebni sastojci:

Narezana zelena pšenica

1 banana (ili drugo voće, kao što je jabuka)

Nekoliko badema 2 do 3 dcl vode

Dodajte sve sastojke u blender i izmiksajte

Po želji dodajte šećer ili steviju

 

Ostavite komentar