Lifestyle > Mozaik

Frojd je tvrdio da JEDNA OSOBINA ODAJE LOŠEG ČOVEKA: Čim je primetite, znaćete sa KAKVIM LJUDIMA imate posla

Ne dajte na sebe i svoju inteligenciju, prepoznajte one koje ne treba ozbiljno da shvatate - ako možete, pomozite im, ako ne - sklonite se

Izvor: K1info

12/11/2023 > 20:23

podeli vest:

Frojd je tvrdio da JEDNA OSOBINA ODAJE LOŠEG ČOVEKA: Čim je primetite, znaćete sa KAKVIM LJUDIMA imate posla
Foto: Freepik.com


Sigmund Frojd, istaknuti psihijatar i otac psihoanalize, ostavio je iza sebe duboke i mudre izreke koje se i danas koriste, i u kojima možemo da prepoznamo razne aspekte ljudske prirode.

Jedna od njegovih izjava, koja se posebno bavi ljudima, i danas ima izuzetno duboko značenje:

"Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida".

Ova Frojdova misao iznosi važno opažanje o ponašanju ljudi, naglašavajući da nedostatak stida može biti indikator neinteligentnog ili neodgovornog postupanja. Kroz vreme, ova misao ostaje relevantna, naglašavajući važnost samosvesti i empatije u ljudskim interakcijama.

Kada se suočite sa izazovnim situacijama ili ljudima čije ponašanje izaziva čuđenje ili stid, važno je da prepoznate sa kim imate posla. Osobe koje ne pokazuju stid često mogu da ispoljavaju potrebu da omalovažavaju tuđe stavove. U takvim trenucima, nije nužno da ulazite u konflikt ili da se nervirate.

Umesto toga, možete odabrati pristup razumevanja i, ako želite, pomoći toj osobi da sagleda situaciju iz drugačije perspektive. Važno je, međutim, i da ne izgubite sopstveni integritet i ne prilagodite se previše. Ne treba spuštati standarde i raditi stvari koje nisu u skladu sa vlastitim vrednostima.

Frojdove misli ostavljaju dubok uticaj na razumevanje ljudske psihologije, pružajući nam i danas vredne smernice za međuljudske odnose i lični rast.

Ostavite komentar