Lifestyle > Mozaik

Stižu nam dani GROMOVA I MUNJA. ima li načina da se ZAŠTITIMO od njih?

Postoje pravila gde i kada gromovi udaraju, evo nekoliko saveta kako da izbegnete ovu pojavu i fatalne posledice

Autor: nportal.rs

30/08/2022 > 07:37

podeli vest:

Stižu nam dani GROMOVA I MUNJA. ima li načina da se ZAŠTITIMO od njih?
Foto: K1/Unsplash.com/Freepik


Nedavna trka na grčkoj planini Falakro u Drami završena je tragedijom, jer je jedan od planinara poginuo kada ga je udario grom, a drugi je u teškom stanju prevezen helikopterom u bolnicu.

Ovo nažalost nije usamljen slučaj, prošlog meseca grom je tri puta zaredom udario u planinare na Triglavu i razbacao ih po okolnim stenama. Tom prilikom 18 lica je povređeno. 

Foto: Unsplash.com

 

Ali nisu samo planinari ugroženi, svi smo u opasnosti kada se nađemo na otvorenom prostoru tokom oluje. Postavlja se pitanje kako se čuvati u sličnim situacijama i šta treba uraditi da bi se maksimalno zaštitili kada se u toku nevremena nađemo napolju. Evo nekoliko saveta:

Saveti zaštitite od udara groma

Kada grmi, izbegavajte stajanje ispod drveća ili blizu prozora. Kada je oluja treba izbegavati ravne velike površine, kao što su široke otvorene livade, ali i uzvišenja.

Da li treba leći na zemlju kada grmi, a napolju ste?

Ako ste ipak na livadi, najbolje je da čučnete na kolena i da ih obuhvatite rukama. To je bolje rešenje nego da legnete na zemlju, a ako to ipak uradite nemojte da legnete ravno na tlo. Takođe, trčanje može pomoći u smanjenju pretnje od groma jer ograničava vreme kada su oba stopala na tlu u istom trenutku.

Foto: Unsplash.com

 
Šta da radim sa metalnim predmetima?

Naravno, ako imate neke metalne predmete - odbacite ih. Odbacivanje metalnih predmeta je naročito važno za poljoprivrednike, potrebno je da odbace sve alatke. Dobro je izbegavati i nošenje kišobrana.

Ono što je posebno bitno je da se izbegava boravak na čamcu ili mostu, jer voda takođe privlači gromove.

Ostavite komentar