Lifestyle > Mozaik

Slučajevi "DEVIČANSKOG ROĐENJA": Sećate li se kad je ženka krokodila SAMA ZATRUDNELA u zoološkom vrtu?

Tim stručnjaka iz Virdžinije je utvrdio da je fetus bio 99,99 odsto genetski identičan majci, što potvrđuje da nema oca

Izvor: K1info/b92.net

12/06/2023 > 19:17

podeli vest:

Slučajevi "DEVIČANSKOG ROĐENJA": Sećate li se kad je ženka krokodila SAMA ZATRUDNELA u zoološkom vrtu?
Foto: Unsplash.com


Jedna je od najpoznatijih znamenitosti Kostarike je zoološki vrt San Hozea. Osnovan je 1919. godine. Ministarstvo zaštite životne sredine je tokom čitavog perioda rada zoološkog vrta posebnu pažnju posvetilo tome da se životinje u njemu drže u uslovima što je moguće bliže prirodnim.

U ovom zoo vrtu ima krokodila, jaguara i lavova, ne u kavezima, već u ugodnim kavezima na otvorenom. Zoološki vrt je dom za 400 vrsta različitih životinja, riba i ptica, kao i impresivnu kolekciju zmija, a najzanimljivije su posebno retke raznobojne. Ponos zoološkog vrta postala je velika zbirka papagaja, kojima su takođe obezbeđeni udobni uslovi za život.

Upravo se u njemu dogodilo nešto neobično. Naime, ženka krokodila je samostalno zatrudnela i to je prvi slučaj samoreprodukcije kod te životinjske vrste.

Osamnaestogodišnja ženka krokodila je jaje položila u januaru 2018. godine u parku Reptilanija, ali i pored toga što je fetus iznutra bio u potpunosti formiran, rođen je mrtav.

Životinja je u zoološki vrt stigla kada je imala dve godine i bila je odvojena od drugih krokodila ceo život, zbog čega je naučni tim parka kontaktirao tim stručnjaka iz Virdžinije koji je utvrdio da je fetus 99,99 odsto genetski identičan svojoj majci, što potvrđuje da nema oca.

Fenomen je do sada zabeležen kod nekih vrsta ptica, riba i drugih gmizavaca, ali nikada kod kokodila. Naučnici smatraju da je ova osobina najverovatnije nasleđena od evolucionog pretka, s obzirom na to da su dinosaurusi takođe bili sposobni za samoreprodukciju.

Nejasno je zbog čega se "devičansko rođenje", u naučnim krugovima poznato kao partenogeneza, javlja kod različitih vrsta, ali se u naučnoj literaturi pojavljuje češće verovatno zato što sada naučnici ispituju tu pojavu.

Jedna naučna teorija kaže da se partenogeneza javlja u slučajevima kada su vrste koje su sposobne za samoreprodukciju na ivici izumiranja.

 

Ostavite komentar