Lifestyle > Gurmanlook

Čudesni sastojak koja produžava svežinu krastavca

Velika količina vode u krastavcu predstavlja najveći izazov za očuvanje njegove svežine

Autor: K1/klix.ba

20/07/2022 > 09:30

podeli vest:

Čudesni sastojak koja produžava svežinu krastavca
Foto: Unsplash.com


Krastavci su osvežavajući sastojak letnjih salata i laganih sendviča, veoma su zdravi i idealna hrana za leto jer sadrže čak 96 odsto vode. Međutim, upravo je to jedan od razloga zbog kojih ih je teško čuvati vreme jer brzo počnu da gube svežinu.

Alis Bir, stručnjak za savete potrošača, je objasnila da će krastavac koji se drži u frižideru u plastičnim kesicama vrlo brzo izgubiti svežinu i postati mekan.

Ona je objasnila da krastavac u frižideru treba čuvati u plastičnoj hermetički zatvorenoj posudi uz jedan trik: staviti ga u vodu u koju je dodato malo sode bikarbone.

- Soda bikarbona alkalizuje buđ na kori krastavca - rekla je Bir i dodala da krastavac u vodi sa sodom bikarbonom može ostati i sedmicama.

Drugi način na koji se može produžiti svežina krastavca jeste da ga umotate u papirnati kuhinjski ubrus. Prethodno se ukloni plastiku u kojoj se nalazi, opere se i dobro osuši. Kad se osuši, umotaju se u papirnati ubrus, mali peškir ili kuhinjsku krpu koji će upijati višak vlage, i stavi u plastičnu kesicu sa patent zatvaračem.

Ne treba potpuno zatvoriti kesicu jer je krastavcima potrebna cirkulacija vazduha.

Ostavite komentar