Lifestyle > Gurmanlook

Ako je ovog leta vaš izbor ALBANIJA - obavezno probajte BUREK SA MALINAMA

Predstavljamo neke od specijaliteta koje ne bi trebalo da propustite, ako se ove sezone nađete na albanskom primorju

Autor: nova.rs

09/08/2022 > 18:29

podeli vest:

Ako je ovog leta vaš izbor ALBANIJA - obavezno probajte BUREK SA MALINAMA
Foto: Pexels.com


Albanija je ovog leta postala jedna od hit destinacija među Srbima, posebno kada su mladi u pitanju verovatno zbog blizine, lepote plaža, povoljnih cena, kao i dobre hrane. Predstavljamo nekoliko specijaliteta koje bi trebalo probati dok ste tamo.

Urednik Danasa sastavio je gastro vodič s letovanja u Albaniji, mada nećete pogrešiti ni ako izaberete neka od jela kao što su ćufte ili punjene paprike, što su popularna glavna jela tamo.

 

 

- Nacionalni ponos nije samo srpski izum, pa ćete se tako začuditi kada lokalci počnu da vas ubeđuju da su sarma ili đuveč (isto se i tamo izgovaraju) tradicionalna albanska jela. Isto će biti i sa musakom koja više liči na srpsku varijantu bez bešamela (sa prelivom od mleka, jaja i pavlake) umesto na originalno grčko jelo", konstatuje, a onima koji baš "insistiraju da probaju nešto što je zaista tradicionalno albansko, što se ne može naći i u drugim balkanskim kuhinjama", preporučuje tave koši - "jagnjetina u sosu od jogurta i kiselog mleka, zapečena u rerni, uz koju po pravilu ide pirinač (Bugari imaju slično, ali ipak ne isto jelo).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eli Kajames (@eli_kajames)

 

- Drugo tipično albansko jelo su petule, nalik srpskim uštipcima, ali od pufnastog i mekanog testa neutralnog ukusa koje delimično podseća na naše krofne (teško je rečima dočarati ukus). Petule se uglavnom služe za doručak, a na vama je da odlučite da li će to biti slana ili slatka varijanta. U restoranu će vam uz činiju petula poslužiti sve – i mladi sir, i razne vrste pršuta i (kuvanih) šunki, i med, i marmeladu, i čokoladni krem namaz, i voće – pa vi sami birate kakvu ćete varijantu jesti. Lokalci će prvo da izaberu slanu varijantu, a onda će poslednjih par petula ostaviti za umakanje u med.

Zanimljivo gastro iskustvo mogao bi da bude i burek s malinama, na primer, jer se burek takođe računa među tradicionalna albanska jela i može se naći u svim varijantama.

 

 

A ako ste mislili da znate kako se prave supe, čuvene albanske supe otvoriće vam čitav spektar novih ukusa. Uslovno dele na letnje i zimske, pri čemu se hladne supe pripremaju sa sirćetom, krastavcem, belim lukom, orasima, mirođijom i drugim začinima..

- Kombinacija je bezbroj, a neretko prave i neke spojeve koje bi u Srbiji malo ko probao (npr. luk, brokoli i bundeva). Lično mi je najjači utisak ostavila čorba od povrća koja samo po nazivu podseća na italijanski minestrone. U pitanju je toliko gusta čorba od svih vrsta povrća, uključujući i grašak, kukuruz, geršlu i još ko zna koje razne druge đakonije, a čiji jedan tanjir je više nego dovoljan da zasiti čak i najzahtevnije gurmane", piše Danas, a za kraj ostavlja albansku baklavu kojom ćete moći da se zasladite na svakom ćošku.

U nastavku saznajte za još neka tradicionalna albanska jela koja:

Ferges - može biti od povrća (paradajz i aleva paprika, zapečeni sa feta sirom) ili mesa (iseckana teletina ili teleća džigerica, zapečena sa feta sirom).

Rostomi salce kosi - pečena govedina u sosu od kiselog mleka.

Kukureč - ovčija džigerica, punjena mesom i povrćem.

Akullore - tradicionalni albanski sladoled sa svojim neobičnim ukusom.

Kabuni - slatki puding od pirinča sa začinima i voćem.

 

Ostavite komentar