FunBox > Lajk

Supermen je "MALA BEBA". Ovih 5 životinja imaju NEVEROVATNE MOĆI

Eto odakle Marvelu ideje za superheroje

Autor: K1 info/ pixelizam.com

24/09/2022 > 16:55

podeli vest:

Supermen je "MALA BEBA". Ovih 5 životinja imaju NEVEROVATNE MOĆI
Foto: Pixabay.com


Kao ljudi, možemo da budemo ponosni na to što imamo najrazvijeniji mozak u prirodi. Ali, postoje neke životinje sa neverovatnim supermoćima na koje bi čak i Superman bio ljubomoran.

Ultrazvuk - Delfin

Ako ste trudni, mnogi egzotični vodeni parkovi vam neće dozvoliti da plivate sa delfinima. Zašto? 

Delfini komuniciraju ultrazvukom, tako da mogu čuti, pored vašeg, i otkucaje srca vašeg deteta. Delfini smatraju trudnoću fascinantnom pojavom i okupiće se oko trudnice. Razlog zašto je trudnim ženama zabranjeno da plivaju sa delfinima, iako logika nalaže da bi im baš to trebalo biti preporučljivo, je taj što bi neke žene mogle da se uplaše kada svi delfini pojure prema njima i tuže vodeni park.

Foto: Pixabay.com

 
Besmrtnost - Meduza (vrsta: Turritopsis nutricula)

Da, da. Besmrtnost. Na svetu postoje meduze koje se posle parenja vraćaju u doba "detinjstva". Zahvaljujući ovom procesu, naučnici veruju da Turritopsis nutricula može da živi zauvek. Smatra se da je ova meduza jedina besmrtna životinja na planeti.

Trik pomoću kog Turritopsis živi večno je proces koji se naziva transdiferentacija, koji pretvara jednu vrstu ćelije u drugu. Dok druge životinje mogu da postignu samo ograničen nivo transdiferentacije za regeneraciju određenih organa ova meduza  je jedina koja može da regeneriše celo telo.

Pošto je otkrila elixir večne mladosti, ova malena životinja, koja je samo 5mm dugačka, postala je fokus mnogih studija morskih biologa i genetičara, kako bi saznali njenu tajnu besmrtnosti.

Foto: Pixabay.com

 
Super-brzina - Kolibri

Kolibri radi sve brzo. Ove ptičice imaju najbrži metabolizam u životinjskom svetu (osim skakavaca), mogu da imaju i do 1.260 otkucaja srca u minutu, i da zamahn krilima do 70 puta u sekundi.

Ova neverovatna brzina je omogućila kolibriju da postane jedina životinja koja je sposobna da lebdi u vazduhu, pa čak i da leti unazad.

Kao da im ova supermoć nije bila dovoljna, razvili su i dodatne: račvasti jezik, sposobnost da prežive u vreme nestašice hrane i sposobnost da lete više od 800 kilometara, a da se pri tome ne zaustave da spavaju, jedu, ili se jednostavno odmore.

Foto: Pixabay.com

 
Kamuflaža - Hobotnica

Hobotnice su najinteligentniji beskičmenjacu na svetu. Mogu da odvoje ruke od tela (da, hobotnice imaju ruke – a ne pipke), prskaju mastilom, kreću se u savršenom ritmu sa podvodnim strujama, provuku kroz najsitnije otvore, i najfascinantije od svega – da se kamufliraju i "potpuno nestanu" u deliću sekunde.

Kada oseti opasnost, hobotnica doslovno može da promeni oblik u trenutku. Kesice žutog, crvenog, smeđeg i crnog pigmenta, koji se zove kromatofore, omogućavaju im da promene boju tela. Dok zatezanjem određenih mišića transformišu teksturu kože koja može da izgleda kao glatki okean ili hrapavi greben.

Pored svih supermoći koje hobotnice imaju, razvile su i dodatnu: Imaju tri srca!

Foto: Pixabay.com

 
Regeneracija - Aksolotl (Siredon pisciformis, ili Ambystoma mexicanum)

Zbog svog neobičnog izgleda: telo ribe, noge žabe i lice Pokemona, ova životinja izgleda kao plod mašte nekog 3D modelara.

Supermoć koju poseduju je ekstremno razvijen nivo regeneracije. Mnoge životinje mogu da regenerišu delove tela, ali aksolotl može da regeneriše sve: kompletna leđa, sve udove, oči, čeljusti, pa čak i srce. Ako vam to nije dovoljno impresivno - aksolotl može da regeneriše i dijelove mozga. Ponekad čak, kada izgube nogu, regenerišu dve.

I to nije sve. doslovno može da se kompletan obnoviti pomoću "rezervnih delova" drugih pripadnika svoje vrste – uključujući i njihove glave.

 

Ostavite komentar