Vesti > Svet

STRAVIČAN NAPAD NA UKRAJINU! Zelenski oštro: "NACISTA PUTIN reketirao zemlju na dan pobede nad NACIZMOM"

Rusija je rano jutros žestoko napala Ukrajinu projektilima i dronovima

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

09/05/2024 > 20:16

podeli vest:

STRAVIČAN NAPAD NA UKRAJINU! Zelenski oštro: "NACISTA PUTIN reketirao zemlju na dan pobede nad NACIZMOM"
Foto: K1info/Shutterstock


Nakon što je Rusija rano jutros napala Ukrajinu projektilima i dronovima, oglasio se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i oštro osudio ovaj napad. On je direktno "uperio prst" u Vladimira Putina.

- Na dan sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu nacista Putin pokrenuo je veliki raketni napad na Ukrajinu. Ispaljeno je više od 50 projektila i više od 20 dronova tipa šahed na infrastrukturu u Lavovu, Vinici, Kijevu, Poltavi, Kirovogradu, Zaporožju i Ivano-Frankivsku - objavio je na Iksu-u, ranije Tviter, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Sve hitne službe izašle su na teren i već rade na ublažavanju posledica ruskog terora. Ceo svet mora razumeti ko je ko. Svet ne sme dati šansu novom nacizmu - objavio je Zelenski.

Napadi na energetsku infrastrukturu

Jutrošnji ruski vazdušni udari bili su prvenstveno usmereni na energetsku infrastrukturu širom zemlje, rekli su ukrajinski vojni i energetski službenici. "Još jedan masovni napad na našu energetsku industriju!" objavio je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko na svom Telegram kanalu.

Na meti su bili objekti za proizvodnju i prenos električne energije u regijama Poltava, Kirovograd, Zaporožja, Lavov, Ivano-Frankivsk i Vinica, dodao je. Osim regije Zaporožja, sve druge su daleko od linije fronta, koja prolazi kroz istok i jugoistok Ukrajine. 

Ruski vazdušni napad izazvao je ozbiljnu štetu na opremi u tri termoelektrane, saopštio je jutros DTEK, najveća ukrajinska privatna elektroenergetska kompanija.

- Oprema je ozbiljno oštećena - objavio je DTEK u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi hrvatski Index.

U centralno, regionu Poltava objekat energetske infrastrukture pogođen je u napadu dronom, koji je izazvao požar, napisao je regionalni guverner Poltave Filip Pronin na Telegramu. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo povređenih.Guverneri regiona Vinica i Zaporožja navode da su oštećeni kritični objekti civilne infrastrukture, ne dajući dodatne pojedinosti. 

Ostavite komentar