Vesti > Svet

Da li to ZAPAD sprema dogovor? Na Samit mira o Ukrajini u Švajcarsku pozvan i PAPA!

Vatikan je ima veoma pozitivan stav po pitanju mirovne konferencije, kazala je predsednica Švajcarske

Izvor: K1info

06/05/2024 > 10:21

podeli vest:

Da li to ZAPAD sprema dogovor? Na Samit mira o Ukrajini u Švajcarsku pozvan i PAPA!
Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia


Švajcarska je pozvala papu Franju na konferenciju o postizanju mira u Ukrajini, koja će biti održana sredinom juna u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna, izjavila je danas predsednica te zemlje Viola Amherd.

"Uputili smo poziv papi. Vatikan je ima veoma pozitivan stav po pitanju mirovne konferencije", rekla je ona u intervjuu za švajcarski dnevni list Blick.

Papa Franja primio je u subotu u Vatikanu švajcarsku predsednicu i tom prilikom Amherd je papi poklonila kutiju švajcarskih čokolada, muzički CD Karlosa Gardela, bokal i šolje na kojima je prikazana planina Materhorn i nekoliko švajcarskih markica iz godine papinog rođenja.

Poglavar rimokatoličke crkve dao je Amherd bronzani bareljef pod nazivom "Briga za stvaranje", brojne dokumente, uključujući kopiju ovogodišnje Poruke za Svetski dan mira i knjigu "Statio Orbis" od 27. marta 2020. u izdanju vatikanske biblioteke. 

Nakon polučasovnog sastanka sa papom, Amherd je sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom razgovarala  o međunarodnim pitanjima i krizama, posebno o sukobima u Ukrajini i Izraelu i Palestini, preneo je Vatikan njuz.

Oni su ukazali na neophodnu posvećenost unapređenju mira i potrebu traženja diplomatskih rešenja koja mogu što pre dovesti do prekida neprijateljstava.

 

Ostavite komentar