Vesti > Svet

HAOS U SRCU EVROPE! Policija upala na univerzitet i u školu u PARIZU kako bi isterala AKTIVISTE, GNEV JE OGROMAN (VIDEO)

Kancelarija francuskog premijera saopštila je da je odgovor vlade snažan i da će i biti u potpunosti takav

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

03/05/2024 > 14:43

podeli vest:

HAOS U SRCU EVROPE! Policija upala na univerzitet i u školu u PARIZU kako bi isterala AKTIVISTE, GNEV JE OGROMAN (VIDEO)
Foto: x screenshoot LE RIFAIN LA NOUVELLE DU FRONT


Policija je upala danas u zgradu pariskog univerziteta Sijans Po, izbacivši propalestinske aktiviste koji su unutra protestovali zbog izraelske ofanzive u Gazi.

Kancelarija francuskog premijera saopštila je tim povodom da je odgovor vlade snažan i da će i biti u potpunosti takav.

- Naredili smo sistematski odgovor i intervenciju snaga reda za oslobađanje prilaza univerzitetima čim se uspostave blokade ili okupljanja - rečeno je u kancelariji premijera za BFM TV.

Francuski mediji preneli su da je osoblju rečeno da danas rade od kuće jer su univerzitetske zgrade zatvorene.

Policija je nasilno intervenisala u srednjoj školi Mone u Parizu, bacajući granate sa suzavcem na učenike koji podržavaju Palestinu. 

Direktor Instituta za političke nauke u četvrtak je odbio zahteve studenata da se preispitaju veze univerziteta s Tel Avivom, nakon čega je najmanje jedna osoba stupila u štrajk glađu.

Studenti na nekoliko francuskih univerziteta, uključujući Sijans Po Pari, Sijans Po Lil i Univerzitet za novinarstvo u Lilu, blokirali su ili zauzeli svoje fakultete nakon skupova koji su organizovani u kampusima širom SAD protiv sukoba u Gazi.

Francuska policija je u ponedeljak rasterala na desetine demonstranata koji su postavili šatore u dvorištu Univerziteta Sorbona u Parizu.

Kako se navodi, protesti u Francuskoj i drugim evropskim državama nisu dostigli razmere kao u SAD, navodi Rojters.

Ostavite komentar