Vesti > Srbija

DRASTIČNE PROMENE U SLOVAČKOJ u poslednjih 24 časa! Ambasador Srbije za K1 o atentatu na Fica

Tenizje su bile prisutne poslednje dve do tri nedelje i ovo je kulminacija tih tenzija u Slovačkoj, kaže Aleksandar Nakić

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Mina Duduković

16/05/2024 > 10:23

podeli vest:

DRASTIČNE PROMENE U SLOVAČKOJ u poslednjih 24 časa! Ambasador Srbije za K1 o atentatu na Fica
Foto: K1 televizija


Događaj koji je potresao Slovačku i privukao pažnju međunarodne zajednice jeste atentat na predsednika Vlade te zemlje, Roberta Fica.

U emisiju "Uranak" na televiziji K1, uključio se ambasador Srbije u Slovačkoj, Aleksandar Nakić, koji je otkrio u kakvom stanju je premijer i zbog čega je bio meta?

- Njegovo trenutno stanje je stabilno i želimo brz oporavak premijeru Ficu. Prvi lider koji se javio i osudio ovaj zločin je Aleksandar Vučić, što dokazuje perfektne bilateralne odnose između Srbije i Republike Slovačke. Fico je dokazani prijatelj Srbije, Srba i predsednika Aleksandra Vučića - kaže ambasador Nakić.

On objašnjava kako je došlo do atentata:

- U mestu Handlova, koje je 150 km udaljeno od Bratislave, održana je sednica Vlade. Nakon tog sastanka, gospodin Fico je krenuo ka svom automobilu, hteo je da pozdravi prisutne građane i iz mase se izdvojio gospodin Juraj Cintuli, poznati slovačkom književnik, koji ima 71 godinu, čisto politički motivisan bio i ima dozvolu za nošenje oružja. Sa pet hitaca je pucao u predsednika Vlade Slovačke, od kojih su ga tri hica pogodila. Operacija je trajala nekoliko sati, uspešno je izvedena i stanje je stabilno. Gospodin Fico je prvo prebačen do lokalnog fudbalskog igrališta, a onda helikopterom za Banjsku Bistricu, gde se nalazi najbolja bolnica za donji abdomen u Slovačkoj. Pogođen je u stomak, ruku i rame - objasnio je ambasador. 

Foto: Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

On je otkrio da su u Slovačkoj tenzije.

- Svi osuđuju ovaj vandalski čin i pokušaj atentata. Tenizje su bile prisutne poslednje dve do tri nedelje i ovo je kulminacija tih tenzija u Slovačkoj. Pre tri meseca je osnovana nova Vlada, kada je izabran predsednik Vlade, Fico. On se svakodnevno bori, kao i naš predsednik, sa raznim stvarima. Putem telefona su mi se javili i ministar spoljnih poslova gospodin Đurić, predsednik Vlade Miloš Vučević, sa kojim sam takođe u vezi, i sve informacije koje budem imao prosleđivaću istog momenta - dodao je Nakić.

Kada je reč o motivu atentata Nakić kaže: 

- Definitivno je politički motivisan, a Fic je obožavan u Slovačkoj, jer četvrti mandat osvojiti nije nimalo lako. Atentor je čovek  izjavio nakon hapšenja da se spremao na to i da je pre mesec dana doneo tu odluku.

Drastične promene u poslednja 24h u Slovačkoj

- Dosta toga se promenilo, od toga da se u Skupštinu Slovačke ne može ući više, a Skupština je obustavila rad od 21. maja - zaključio je ambasador Srbije u Slovačkoj, Aleksandar Nakić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar