Sport > Košarka

CRVENO-BELI preskočili Moraču: Briljantna ZVEZDA odvalila BUDUĆNOST

Obe ekipe ušle su u duel 15. kola ABA lige posle pobeda na evropskoj sceni

Izvor: K1info

15/01/2023 > 19:30 >> 21:26

podeli vest:

CRVENO-BELI preskočili Moraču: Briljantna ZVEZDA odvalila BUDUĆNOST
Foto: Budućnost Voli/Filip Roganović


Košarkaši Crvene zvezde večeras u 15. kolu ABA lige u Morači su briljirali protiv Budućnosti i pobedili sa 76:56 (19:12, 18:13, 16:18, 23:13). 

Obe ekipe u meč ušle su posle pobeda na evropskoj sceni, s obzirom na to da su izabranici Duška Ivanovića u Beogradu rasturili Monako u Evroligi, dok su Podgoričani u Evrokupu bili bolji od Hamburga.

Crveno-beli jesu bili favoriti, bar posmatrajući tabelu ABA lige u kojoj su imali 12 pobeda i jedan poraz, dok je Budućnost imala skor od devet pobeda i pet poraza, ali dueli ova dva tima uvek imaju epitet derbija. Ipak, Beograđani su bili silno pojačani igranjem i Luke Vildoze i Fakunda Kampaca, što je moglo da najavi u kom pravcu će se kretati rezultat.

I, otprilike, to se videlo od starta. Doduše, više je briljirao na početku duela Luka Mitrović od pomenutih argentinskih košarkaša, ali svejedno - crveno-beli su od početka stavili Podgoričanima do znanja da su došli u Moraču po pobedu. Zvezda je od početka bila u vođstvu, a u trenutku kada su imali +10 poena prednosti - 19:9 - sam Mitrović je imao 10 poena na kontu, više od cele ekipe Budućnosti.

Ipak, do kraja prve četvrtine domaći su uspeli malo da smanje rezultat, pa je na kraju ovog dela igre rezultat bio 19:12 za izabranike Duška Ivanovića. Nastavili su izabranici Vladimira Jovanovića da pristižu crveno-bele i u drugoj četvrtini, a kako Zvezda nije dala koš - računajući kraj prve i početak druge četvrtine - skoro pet minuta, uskoro je na semaforu stajalo 19:16.

Ipak, neefikasnost gostiju nije mogla večno da traje, pa je Ognjen Dobrić dvojkom i slobodnim bacanjem, a zatim i trojkom, ponovo uvećao prednost čete sa Malog Kalemegdana - 25:17. Borila se Budućnost, nema spora, ali kad se došlo u situaciju da Kampaco asistira Mitroviću probacivši loptu kroz noge Aleksi Iliću, bilo je jasno da će domaćima biti potreban natčovečanski napor da se odupru crveno-belima.

Do kraja poluvremena nije se mnogo toga promenilo, osim što je Mitrović dodatno terorisao Budućnost - u rezultatu 37:25, kojim se otišlo na poluvreme, on je imao ubeleženih 17 poena. Naravno, ne treba zaboraviti da mu je tu prilično pomogao Kampaco, koji je posle 20 minuta, osim šest poena, imao i osam asistencija...

Nastavili su gosti da lome Podgoričane i u drugom poluvremenu, čuvajući prednost i uvećavajući je s vremena na vreme. Treću četvrtinu - a kako drugačije - košem je otvorio Mitrović na asistenciju Kampaca, a nedugo potom Zvezda je došla i do +18 poena razlike - 45.27. Budila se Budućnost na momente, ali su crveno-beli ipak sve držali pod kontrolom. 

I treća i četvrta četvrtina protekle su u znaku gostiju i kako je meč privođen kraju, tako se samo postavljalo pitanje kolika će biti razlika. Na kraju, više nego ubedljivo - 76:56 i zasluženi, 13. trijumf Crvene zvezde u ABA ligi. U redovima pobednika fantastični su bili Mitrović sa 21, Dobrić sa 18 i Kampaco sa 14 poena (i 12 asistencija i 8 ukradenih lopti), dok je kod domaćih najviše poena - 14, postigao Erik Grin.

Izabranike Duška Ivanovića sada očekuje duel 20. kola u Evroligi, 20. januara u Kaunasu protiv Žalgirisa, dok će naredni meč u ABA ligi odigrati u Beogradu, kada će ugostiti Cedevitu Olimpiju.

Inače, duel Budućnosti i Zvezde bio je posebno emotivan upravo za trenera Zvezde, koji se vratio u Podgoricu. Naime, on je tu počeo svoju profesionalnu karijeru, pošto je u periodu od 1980. do 1987. nastupao u dresu Budućnosti, a sada mu je pre početka meča poklonjen uramljeni dres podgoričkog kluba.

Standings provided by Sofascore
 

Ostavite komentar