Priče > Green World

Ne sluti na dobro: MONBLAN ima 4805,59 metara, 2,22 MANJE nego 2021. godine

Za dve godine saznaćemo da li su u pitanju posledice klimatskih promena ili su samo uobičajene oscilacije visine najvišeg vrha Evrope

Autor: K1 info/ nacional.hr

11/10/2023 > 06:57

podeli vest:

Ne sluti na dobro: MONBLAN ima 4805,59 metara, 2,22 MANJE nego 2021. godine
Foto: Freepik.com


Monblan, najviši vrh zapadne Europe, po merenju u septembru ove godine ima 4805,59 metara, što je 2,22 metra manje nego kod prošlog merenja  koje je obavljeno pre dve godine, objavili su francuski stručnjaci.

- Sakupljamo podatke za buduće naraštaje, nismo ovde da bismo ih interpretirali, to ostavljamo naučnicima - rekao je Žan de Garet, geometar iz francuskog departmana Haute-Savoie, na konferenciji za novinare.

Pozvao je da se nova visina Monblana ne koristi kako bi se izbegle špekulacije i govorile besmislice. Vrh na granici Francuske i Italije “mogao bi biti puno viši za dve godine” kada se sledeći put bude obavljalo merenje. Razlika u visini već je viđena u prošlosti, dodao je Žan de Garet.

Ovo je 12. put da se vrši merenje, a u cilju prikupljanja naučnih podataka o uticaju klimatskih promena na alpske planine, na osnovu inicijative pokrenute 2001. godine.

- Posle ovih kampanja merenja, već smo puno naučili: znamo da je vrh u stalnom kretanju, kako u visinu s varijacijama od gotovo pet metara, tako i promenom položaja -  dodao je Garet.


 

Ostavite komentar