Priče > Društvo

KNJIGA SEĆANJA na đake STRADALE U RIBNIKARU od sutra u elektronskom obliku! Forum se nastavlja

Petrović je izrazila zadovoljstvo brojem preuzetih QR kodova i brojem odgovora tokom dana ubačenih u sanduče

Izvor: K1info

03/05/2024 > 22:50

podeli vest:

KNJIGA SEĆANJA na đake STRADALE U RIBNIKARU od sutra u elektronskom obliku! Forum se nastavlja
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


Jasminka Petrović, članica Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ ''Vladislav Ribnikar'', izjavila je večeras da će knjiga sećanja koja je bila ceo dan otvorena u Kralja Milutina 10, od sutra biti dostupna u elektronskoj formi kako bi se u nju upisali svi koji to nisu uspeli da učine danas.

Petrović, koja je jedan od najznačajnijih dečjih pisaca u Srbiji i regionu, rekla je to novinarima na Tašmajdanu, gde je bio organizovan forum, kao deo posebnog komemorativnog programa "Buđenje" u znak sećanja na devetoro ubijenih đaka i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribinikar".

Forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, o uzrocima i posledicama masovnih ubistava, bio je prilika i da građani u razgovoru sa članvima tima iskažu mišljenje ili da svoje predloge i razmišljanja ostave u posebne kutije, koje će, kako je rekla Petrović, kao i QR kodovi sa pitanjima, ostati i nerednih dana u Tašmajdanskom parku u blizini spomenika Desanki Maksimović.

Forum će biti nastavljen i onlajn kako bi svi zainteresovani mogli da daju odgovore na postavljena ključna i suštinska pitanja za oporavak našeg društva kao celine, a koji će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Petrović je izrazila zadovoljstvo brojem preuzetih QR kodova i brojem odgovora tokom dana ubačenih u sanduče.

- Zaista smo zadovoljni da ima preko 400 oni koji su skinuli i oko 100 oni koji su odgovorili, što mislimo da je sasvim dovoljno - kazala je Petrović i naglasila da očekuju dolazak i srednjoškolaca i osnovaca da i oni kažu svoje mišljenje i razmišljanje na postavljenja pitanja.

Foto: Tanjug/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

Dodala je da je planiran i link za QR kodove sa pitanjima jer je cilj Foruma da ljudi otvoreno govore o potrebama koje su imali nakon tragedija, o tome da li su država i društvo uspeli da na te potrebe odgovore, kao i o načinu na koji treba u budućnosti da se sećamo tragedija iz maja 2023. godine.

Forum je zamišljen kao početak rada na beleženju iskustva viktimizacije šire zajednice i kao polazna tačka konsultacija o programskim sadržajima i funkciji Memorijalnog centra.

Advokat porodica ubijenih u Ribnikaru Ognjen Božović ocenio je da su na forumu postavljena pitanja ključna i suštinska za oporavak društva kao celine.

- Tek smo na početku puta i da bismo stigli do ozdravljenja, da bismo stigli do memorijalnog centra kakvog želimo da bude, moramo uključiti još više građana, praktično sve građane u dijalog kako bismo razumeli ono šta je taj osećaj koji ta ustanova treba da odražava - kazao je Božović.

Dodao je da se nadaju da ćemo vrlo brzo dobiiti onlajn verziju web sajta Multidisciplinarnog tima gde će građani moći da uzmu aktivno učešće u davanju predloga. Zahvalio je svima koji su dali doprinos da instalacija zaživi u kratkom vremenskom periodu.

- Sve je to pokazalo dozu jedinstva koju možemo da postignemo, dozu posvećenosti, osećaja koji je delovalo da smo izgubili i nadam se da će odgovori na forumu biti jedna dobra baza na kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo - rekao je on.
 

Ostavite komentar