Lifestyle > (NE)POTREBNO ZNANJE!

Zagonetka koja možda NIKADA neće dobiti PRAVI ODGOVOR: Da li znate KO JE IZMISLIO SLADOLED?

Persija i Kina imaju zanimljivu priču, ali Italija igra veliku ulogu u nastanku ove poslastice

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

01/12/2023 > 13:09

podeli vest:

Zagonetka koja možda NIKADA neće dobiti PRAVI ODGOVOR: Da li znate KO JE IZMISLIO SLADOLED?
Foto: K1info/Pixabay.com


Neki u njegovom ukusu uživaju isključivo leti, ali ima i onih koji kažu da je bolje konzumirati ga zimi. Deca ga neće odbiti nikada, bez obzira na sezonu. Da, pogodili ste, tema nam je sladoled. A šta zapravo znamo o tome odakle ova poslastica potiče?

Kao i u vezi mnogih stvari, postoji više verzija te priče. Čak neki idu i toliko daleko da poreklo sladoleda smatraju jednom od gastronomskih zagonetki koja verovatno nikada neće dobiti konačan odgovor. 

Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile desert napravljen od voća i izdrobljenog leda ili planinskog snega. S druge strane, do sličnih otkrića mogle su da dođu i mnoge druge kulture koje su imale pristup ledu i nečemu slatkom što bi dodali u njega.

Foto: Unsplash.com

 

Dokazi nam predočavaju da iz Kine potiču prve mašine za sladoled, a ova poslastica u početku nije bila ni nalik onome što mi danas podrazumevamo pod sladoledom, jer u njoj nije bilo ni mleka ni krema. Mnogi misle da je recept za sladoled sa svojih putovanja po dalekoj Kini u Italiju doneo Marko Polo, ali je poznato da su rimski carevi uživali u ovom desertu vekovima pre nego što je on i rođen.

U svakom slučaju, Italija igra veliku ulogu u popularizaciji smrznutih poslastica u Evropi, a među njima je i sladoled. Njihovi specijaliteti pod imenom "Sorbeto" i "Granita" su zapravo bili više samo led kojem se dodaju različiti ukusi, nego pravi sladoled, ali imaju veliku istoriju primene u drevnom svetu.

Najverovatnije je da su ove poslastice u južnu Italiju stigle sa Arabijskog poluostrva. Arabljani su koristili planinski sneg i voćni sok za pravljenje šarbata, preteče italijanskog sorbeta. Na Siciliji, desert napravljen od leda, šećera i različitih aroma poznat je kao granita i nešto je najsličnije originalnom sorbetu.

Današnji komercijalni sorbeto može da sadrži male količine mleka, ali mnogi se i dalje prave samo od voćnog soka ili sirupa i leda. Proći će nekoliko vekova pre nego što mleko i slatka pavlaka počnu da se dodaju u ove zaleđene poslastice.

Zasluge za kreiranje prvog sladoleda u formi koju danas ima, pridaju se Napolitancima, a prvi recepti zabeleženi su u kulinarskim knjigama iz 18. veka. Što se nas tiče, ko god da je prvi napravio sladoled, zaslužuje naše veliko poštovanje.

Ostavite komentar