Lifestyle > (NE)POTREBNO ZNANJE!

Zašto KROFNE imaju RUPU U SREDINI? Za sve je "kriv" jedan TINEJDŽER

Da bi rupa imala pravilan oblik, u sredinu krofne je često stavljan jedan orah

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

30/11/2023 > 11:17

podeli vest:

Zašto KROFNE imaju RUPU U SREDINI? Za sve je "kriv" jedan TINEJDŽER
Foto: K1info/Freepick


Kada biste napravili anketu o tome šta najviše vole da jedu američki policajci, verovatno bi velika većina ispitanih odgovorila da su to krofne. Naravno, pre svega zahvaljujući tome što u američkim filmovima, gotovo po pravilu, u scenama iz policijske stanice uvek neko od aktera jede upravo krofne.

Kao što znamo svi, postoji više vrsta ove poslastice i u tom smislu, svaka domaćica sigurno ima svoj način na koji krofne i sprema, odnosno koje dodatke na njih stavlja. Ali to nije tema ove priče.

Naime, zanimalo nas je da li postoji neko logično objašnjenje zašto krofne imaju rupu u sredini?

Foto: Freepik.com

 

I da, postoji. Doduše, kao i obično, postoji nekoliko teorija o tome, ali se smatra da je jedna ipak najpribližnija istini. Po toj teoriji, sredinom 19. veka živeo je čovek po imenu Henson Gregori. Radio je kao kuvar na jednom brodu i, osim ostalog, obaveza mu je bila da povremeno pripremi i neki kolač za mornare.

Tako, 1847. godine, u trenutku kada je Gregori imao samo 16 godina, primetio je da njegovi kolači, prilikom pečenja, nikada nisu jednako ispečeni. Pa je poslušao savet majke Elizabete, koja mu je rekla da napravi rupu u sredini. I pomoglo je. Problem je bio rešen.

Po drugoj verziji, dogodilo se jednom da je na brodu bilo više mornara nego što je bilo uobičajeno, pa Gregori nije imao gde da stavi tolike kolače. I da bi rešio taj problem, navodno je probušio rupe na njima, kako bi mogao da ih navuče na jednu šipku u kuhinji. Bilo kako bilo, koju god verziju da smatramo tačnijom, glavni junak je isti - Henson Gregori.

A na kraju, reč dve i o samom imenu, doduše o njegovoj engleskoj verziji. Naime, na engleskom krofne se zovu DONATS. Priča kaže (a i logično je) da je to ime nastalo kombinacijom dve engleske reči: "dou" (DOUGH), što znači TESTO, i "nats" (NUTS), što znači ORASI.

Naime, da bi rupa u sredini imala pravilan oblik, u sredinu krofne je često stavljan jedan orah. A naša verzija imena ove poslastice stigla nam je iz Nemačke, na osnovu nemačke reči KRAFEN.

A kakve vi krofne volite?

Ostavite komentar