Lifestyle > Mozaik

Trik za BRZO PAMĆENJE: Idealna tehnika za STUDENTE i neverovatno je koliko DOBRO RADI

Doktorka i stručnjak za učenje napravila je video sa savetima koji je postao viralan, a svi su oduševljeni

Izvor: K1info

03/09/2023 > 15:21

podeli vest:

Trik za BRZO PAMĆENJE: Idealna tehnika za STUDENTE i neverovatno je koliko DOBRO RADI
Foto: Freepik.com


Australijski stručnjak za učenje i pamćenje, lekarka Sara Rav, vrlo je aktivna na društvenim mrežama TikTok i Instagram gde ima ukupno više od 3,2 miliona pratilaca, a gde redovno deli različite trikove i zavete za bolju produktivnost, brže učenje, rad na fokusu i memoriji...

Nedavno je podelila jednu priično jednostavnu caku koja vam navodno pomaže da u sekundi zapamtite doslovce bilo šta! Korisnici mreža tvrde da ovaj trik stvarno "pali"! 

Zapamti bilo šta istog trenutka sa ovim trikom. Zastrašujuće je koliko dobro funkcioniše - najavila je Sara na svom videu koji je ubrzo postao viralan! 

Rav je istakla da je prvi korak pročitati materijal u svojoj glavi, a potom ga ponovo pročitati, ali naglas! Potom zatvorite oči i izgovorite informaciju naglas po sećanju. Poslednji i četvrti korak je da zapišite po sećanju šta ste naučili.

- Ovaj trik za pamćenje je ludilo! Upotrebite ga kako biste odmah zapamtili neko školsko gradivo i napredovali - dodala je Sara u opisu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah Rav (@sarahrav)

Ljudi su u komentarima tvrdili da su isprobali datu tehniku i da stvarno daje rezultate, ali da je s druge strane prilično nezgodna za upotrebu kada je reč o obimnom gradivu. 

Tehnika učenja u za obimno gradivo 

Sara je, pak, u jednom drugom snimku objasnila da obožava takozvanu Fejnmanovu tehniku učenja u situacijama kada je potrebno odjednom usvojiti mnogo novih informacija. 

Metod učenja u četiri koraka kreirao je američki fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Ričard Fejnman. Podrazumeva učenje sadržaja, a potom pokušavanje da predajete naučeno nekome ko uopšte nije upoznat sa temom kao što je dete.

- To će vas primorati da pojednostavite sadržaj, koristite analogije i primere kako biste drugoj strani sve bolje objasnili, a ovo je posebno korisno za razumevanje oblasti koje čak ni sami u potpunosti ne razumete. Takođe će vas podstaći da zapamtite sve informacije, jer kada predajete, govorite stvari naglas, koristeći i govor telo i potpuno se angažujući da prenesete svoju poruku - objašnjava ova Australijanka. 

Posle "predavanja" neupućenoj strani, trebalo bi da ponovo pređete oblasti u kojima ste zapeli, kao i da razvijete bolje načine da ih objasnite. Četrvti korak podrazumeva da ponovo pokušavate sa predavanjima sve dok ono ne bude savršeno.

Ostavite komentar