Lifestyle > Gurmanlook

Ovo su TOP 5 recepata za DOMAĆI AJVAR

Ko ne voli ajvar? Samo je pitanje da li više volite od dinastanih ili pečenih paprika? Blagi ili ljuti?

Autor: K1 info

15/09/2022 > 10:16

podeli vest:

Ovo su TOP 5 recepata za DOMAĆI AJVAR
Foto: Youtube PrintScreen


Kada pričamo o zimnici obično svi prvo pomislimo na ajvar. Iako volimo da ga jedemo, nismo odušeljeni idejom da ga sami pravimo.

Ruku na srce, nije ga lako napraviti, a i nije baš da volimo što nam stan dva, tri dana miriše na pečenu papriku.

S druge strane, ajvar koji kupimo u prodavnici nema ukus kao domaći. I šta sad?

Pred vama su dve opcije: ili da jedete ajvar iz marketa ili da zasučete rukave i isprobate neki od recepata u nastavku teksta.

Ovo je pet najboljih recepata za domaći ajvar koje smo za vas izdvojili.    

Foto: Pixabay.com

 

1. Ajvar od pečenih paprika, bez konzervansa.

Sastojci: 15 kg paprika, 5 kg patlidžana, 800 ml ulja, 4 kašike soli, 2 kašike šećera, 2 kašike esencije (količinu prilagodite sopstvenim potrebama).

Priprema: Paprike i patlidžan oprati, i ispeći. Zatim ih očistiti od ljuski, peteljki i semenki i samleti. U šerpu sipati 800 ml ulja, zagrejati i dodati paprike i patlidžan. Dodati so, šećer i esenciju. Kuvati uz neprestano mešanje.

U vruće sterilisane tegle sipati vruć ajvar, dobro zatvoriti i vratiti u rernu 90 minuta na 90 stepeni. Ostaviti da prenoće u rerni.

2, Ajvar "Domaći kavijar"

Sastojci: 25 kg paprika, 250 ml ulja, 2 kašike soli, 1 kašika vinskog sirća, 1 kašičica šećera

Priprema: Paprike operite, osušite i ispecite sa svih strana. Oljuštite ih, što ćete najlakše uraditi pomoću ovih savjeta, pa ih ostavite da se ocijede.

Sljedećeg dana sameljite paprike u mašini za mljevenje. Šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar nauljite, uspite paprike, pa stavite na šporet. U drugu šerpicu sipajte ulje i stavite je na ringlu da se dobro ugrije.

Dok se ulje grije, miješajte paprike u šerpi na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. Ugrijano ulje sipajte u paprike i miješajte sve vrijeme.

Ajvar treba pržiti oko dva-tri sata dok ne proključa. Vrijeme zavisi od nekoliko faktora: količina paprike, jačina vatre, vrsta paprike i količina vode u njima, zato je važno da budu dobro ocijeđene u tokom noći.

Ajvar je gotov kada varjaču povučete po sredini šerpe i vidi se dno. Pola sata pred kraj prženja čiste tegle stavite u rernu zagrijanu na 100 stepeni.

Pred kraj prženja dodajte šećer, sirće i so, pa vruć ajvar sipajte u vruće tegle. Zatvorite ih čistim poklopcem i vratite u rernu na oko sat vremena na 75 stepeni. Tegle ostavite u zatvorenoj rerni dok se ne ohlade u potpunosti, a onda ih čuvajte na hladnom i mračnom mjestu do upotrebe.

Kada teglu ajvara otvorite, čuvajte je u frižideru.

Foto: Pixabay.com

 

3. Makedonski ajvar

Sastojci za ajvar: 50 paprika, 2dcl ulja, 1-2 kašike sirćeta, beli luk, biber i sol po ukusu

Primprema: Kupe se crvene paprike, operu se i obrišu. Stave se na roštilj i peku dok ne pocrne i omekšaju skroz. Kada je paprika omekšala i oko peteljke, skida se i stavlja u poklopljeni lonac koji možete umotati u neko ćebe da održava temperaturu. Tu se paprike potpare u toploj i vlažnoj sredini, pa se posle lakše skida kožica.

Uzmite paprike i očistite ih od kožice, peteljki i zrna. Stavljajte ih na jednu gomilu i stavite da vise u gazu (kao kada se sir siri) ili u cedaljku iznad šerpe. Ostavite paprike preko noći da se dobro ocede od vode.

Sutra sameljite paprike u mašini za mlevenje mesa, krupno ili sitno. Bolji je ukus kada se krupnije melje, više se oseća paprika.

Stavite samlevene paprike u šerpu za kuvanje koju ste prethodno zauljili. Zagrejte jako ulje i prelijte paprike. Ostavite 20 minuta da paprike upiju ulje. Zatim počnite da zagrevate smesu i da kuvate. Kuvajte na jakoj vatri i stalno mešajte da vam ne zagori. To je najmukotrpniji deo posla sa pripremom ajvara.

Dodajte polako još ulja ako treba, ali tako da ne pliva po površini, jer ajvar ne sme da bude masan. Ako su vam paprike vodenaste duže ćete kuvati, a ako nisu, brže ćete završiti. Bitno je da kada počne da ključa, ajvar uporno mešate da ne zagori sledećih 2 do 3 sata.

Pred kraj kuvanja ajvara dodajte so, šećer, malo sirćeta, i onaj ko voli ljuto neka doda beli luk ili ljutu papričicu (10 minuta pre kraja kuvanja).

Izvadite teglu i sipajte vreo ajvar u teglu, odmah stavite celofan i gumicu, pa sve to stavite u neku plastičnu kadu preko koje ste stavili ćebe. Bitno je da ajvar ostane što duže u toplom, zato se uvija u ćebe i ostavlja preko noći da odstoji i da se polako hladi.

Ređajte teglu do tegle pod ćebetom a sutradan popodne kada se tegle ohlade, stavite im metalni poklopac i etiketu. 

Foto: Pixabay.com

 

4. Domaći ajvar

Sastojci: oko 30kg ili 220 kom srednjih crvenih paprika, 250 ml sirćeta (alkoholno ili vinsko), 200 g šećera 1 l ulja, 6 kašika soli, 2 konzervansa

Priprema: Paprike oprati, očistiti od semena i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud sa poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, staviti u da se dobro ocedi. Kada je paprika oceđena samleti je na vodenici za meso.

U suvu šerpu staviti ulje, sirće, šećer i so. Staviti šerpu na šporet – ringlu da smesa provri i zatim dodati mlevenu papriku. Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko sat vremena od momenta kada proključa. 

Kada je ajvar gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, doda konzervans, i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 minuta u rerni) koje treba zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima. Vratiti tegle u zagrejanu (100 C) rernu i ostaviti da se postepeno tako ohlade.

Potpuno hladne tegle ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

Foto: Youtube PrintScreen

 

5. Leskovački ajvar

Sastojci: 12 kg pečene crvene paprike, 1 l ulja, 6 kašika soli, 6 kašika šećera i 4 kašike esencije

Priprema: Papriku ispecite, a zatim dobro ocedite. Proces ceđenja paprike je jedan od najvažnijih, jer je potrebno da paprika bude dobro oceđena pre sledeće faze spremanja. Da biste bili sigurni da se paprika dobro ocedila, ostavite je da se cedi preko noći. Sutradan pečenu papriku oljuštite, odstranite semenke, a posle toga sameljite blenderom ili mašinom za mlevenje mesa. 

Kada su vam paprike spremne, u velikoj šerpi pomešajte ulje, šećer, so i esenciju i kuvajte na laganoj vatri do potpunog sjedinjenja. Kada smesa poprimi odgovarajuću teksturu, dodajte pečenu i samlevenu papriku.

Sledi najzahtevnija faza u procesu spremanja ajvara – mešanje. Potrebno je mešati najpre lagano i slabije, a zatim konstantno i malo jače, na jačoj vatri, i taj proces bi trebao da traje oko sat vremena.

Ajvar je potrebno upržavati sve dok sav sok i smesa dobije kompaktnu teksturu, dobre gustine i potpuno sjedinjene sastojke. Da li je ajvar dovoljno upržen možete proveriti tako što ćete provući varjačom po dnu šerpe i ako ostane trag, to znači da je višak vode ispario i da je vaš ajvar gotov.

Tegle koje ste prethodno oprali stavite u rernu na 100°C da se zagreju i ostavite ih tako da stoje 15 minuta. Posle toga ih izvadite, napunite ravnomerno ajvarom tako da popunite sve vazdušne šupljine. Kada ste napunili tegle, stavite ih ponovo u rernu da se greju na 100°C oko 15 minuta, bez poklopca.

Za kraj, staviite prethodno oprane poklopce na teglu, čvrsto zatvorite i ponovite proces – stavite tako zatvorene tegle u rernu na 100°C da se greju 15 minuta. Kada ih izvadite, proces je završen i vaš ajvar je sačuvan od kvarenja potpuno prirodnom metodom.

Ostavite komentar