Showtime > Display

Da li nam se PRIČINJAVA? Većina serijskih ubica nosi - ISTI MODEL NAOČARA

Avijatičarske naočare sa dioptrijom u proteklih četrdesetak godina u žargonu su postale naočare serijskih ubica

Autor: K1 info/index.hr

11/10/2022 > 07:35

podeli vest:

Da li nam se PRIČINJAVA? Većina serijskih ubica nosi - ISTI MODEL NAOČARA
Foto: Youtube PrintScreen


Zahvaljujući Netflixovoj seriji o Džefriju Dameru, u čitavom svetu opet se priča o serijskim ubicama, ali i o njihovim naočarama. Proteklih nekoliko decenija, gledajući slike serijskih ubica, ljudi su primetili da većina njih nosi naočare. Takođe, većina nosi sličan model naočara, koje su vremenom dobile nadimak "naočare serijskog ubice".

Naočare koje su pripadale Džefriju Dameru na internetu se prodaju za 150 hiljada dolara, a mnogi se pitaju kako je moguće da većina poznatih serijskih ubica nosi isti model i u čemu je tajna.

 

 

Avijatičarske naočare sa dioptrijom u proteklih četrdesetak godina u žargonu su postale naočare serijskih ubica, a njihova definicija svuda se pojavljuje i objašnjava. Tako recimo Urban Dictionary kaže da su to "naočare s teškim ili strogim okvirom koje su negde između modernog i jezivog". Ako na Amazonu upišete "naočare serijskog ubice", platforma će znati na kakav model da vas uputi.

U čemu je tajna naočara serijskih ubica?

Lista serijskih ubica koji su nosili slične naočare je dugačka - od Damera preko Denisa Radera do Harolda Šipmana. Čak i nikada uhvaćeni Zodijak ima par debelih naočara na svom fotorobotu.

Foto: San Francisco Police Department, Public domain, via Wikimedia Commons

Fotorobot serijskog ubice Zodijaka

Naravno, činjenica da mnoge serijske ubice nose naočare jednostavna je matematika: više od 60% Amerikanaca koristi neku vrstu korekcije vida, a serijske ubice su kao i svi ostali, bar kada je u pitanju njihov vid.

Ali budući da su te ubice često detaljno istraživane, pa čak i fetišizirane u medijima, njihove naočare postale su deo ikonografije serijskih ubica. Par sjajnih sočiva smeštenih na nosu serijskog ubice postao je suptilna metafora za njegovu zatvorenu prirodu i sociopatiju.

Foto: Youtube PrintScreen

Evan Piters u seriji "Damer"

Neke serijske ubice nosile su drugačije modele naočara, ali su avijatičarke ipak ostale rezultat broj jedan kada u Google ukucate "naočare serijskog ubice".

Ipak, izgleda da u avijatičarskom modelu dioptrijskih naočara nema ništa što je privuklo serijske ubice da baš njih kupe u optičarskoj radnji. Sve najpoznatije serijske ubice, od Damera do Radera i Eda Kempera i Nilsena, zločine su počinili sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada je ovaj model naočara bio najpopularniji.

 

 

 

Ostavite komentar