Priče > Društvo

DROGA ZA SILOVANJE ponovo kruži srpskim NOĆNIM KLUBOVIMA: "Rufi" BRIŠE MEMORIJU, žrtva se NIČEGA NE SEĆA

Mogućnost da vam neko sipa "nešto" u piće je većih razmera nego što je to bio slučaj tokom prethodnih godina, jer su droge sve dostupnije

Autor: Mina Duduković

16/12/2022 > 21:31

podeli vest:

DROGA ZA SILOVANJE ponovo kruži srpskim NOĆNIM KLUBOVIMA:  "Rufi" BRIŠE MEMORIJU, žrtva se NIČEGA NE SEĆA
Foto: Unsplash.com


Na pragu još jedne praznične sezone, mladi se već uveliko pripremaju za lude provode i žurke, ali kriminolozi upozoravaju da upravo tu vrebaju i najveće opasnosti koje za tili čas život mogu da pretvore u noćnu moru.

Naime, mogućnost da vam neko sipa "nešto" u piće je većih razmera nego što je to bio slučaj tokom prethodnih godina, jer su droge sve dostupnije i jeftinije.

Tri ključna saveta 

* Naručujte pića u limenkama ili flašama koje su zatvorene

* Ne primajte pića od nepoznatih ljudi

* Ne ostavljajte pića tako da ga nemate na vidiku

U Srbiji, prema rečima stručnjaka za bezbednost, kruže više tri droge za silovanje, među kojima su: GHB poznatije kao "Dži", Ketamina i Apaurina ili Ksanaksa. Sve ove droge su ponovo postale aktuelne droge za silovanje, a zajedničko im je da dovodu do amnezije kod žrtve, a vrlo se lako zloupotrebljavaju. Žrtva ih može dobiti ubodom igle, papirićima koji su navlaženi psihoaktivnom supstancom, a mogu se, što je i najčešći slučaj, samo ubaciti u piće.

Ovo je za K1 info potvrdio i kriminolog Marko Nicović koji nam je objasnio da su one prisutne dugi niz godina kod nas i apeluje na devojke i žene u Srbiji da posebno budu oprezne u klubovima, kafićima i na privatnim žurkama, kojih će zbog praznika biti sve više.

- Trenutno u Srbiji je najzastupljenija droga Rufinol, koja je toliko popularna da ima i nadimak "rufi".  Deluje na pamćenje, pa se pod njenim uticajem ne sećate apsolutno ničega, tačnije potpuno "briše" memoriju. Zato ih koriste za silovanje jer žrtva u policiji ne može da pokaže ko je osoba koja ju je silovala, ne seća se njenog lica, kao ni trenutka napada.  Ova droga nažalost veoma je popularna u noćnim klubovima i privatnim masovnim zabavama - objasnio je nedavno Nicović.

Foto: YouTube screenshot

 

On dodaje da se sintetičke droge lako krijumčare i da sve više mladih koristi te narkotike jer su jeftini. Da stvar bude opasnija droge za silovanje se koriste i za transplantaciju organa.

- Imali smo nekoliko slučajeva da se devojke posle žurke probude u kadi punoj hladnr vode - i to bez bubrega. One se ničega ne sećaju, jer su bile omamljene drogom. Takođe, problem je što ne mogu da objasne šta se desilo, jer im je pamćenje bukvalno "izbrisano". Zato apelujem na devojke i žene u Srbiji da posebno budu oprezne u klubovima, kafićima i na privatnim žurkama. Nikako ne smeju da ostavljaju svoje piće bez nadzora na stolu, čak ni dok su na podijumu za igru ili u toaletu. Naravno, stara priča nije za džabe, a to je da mladi piju samo piće koje je u neotvorenoj limenci ili da se flaša otvara pred njihovim očima - kaže Nicović, i dodaje da su žrtve u 70 odsto slučajeva mlade devojke. 

On dodaje da je najvažnije naglasiti da ova droga nema ni miris, ni ukus, što povećava opasnost.

- Nema šanse da neko na osnovu svojih čula primeti da je droga u piću, a pogotovo kada su u pitanju masovne žurke gde je euforija kod mladih dovedena do usijanja. Omamljena žrtva koja unese narkotik u organizam postaje potpuno omamljena i nema snage da pruži nikakav otpor. Od trenutka unosa, ona počinje da deluje za nekih 30 minuta, a dejstvo traje tri ili četiri sata, što je dovoljno da vam urade ko zna šta. Važno je ponoviti i da se žrtva kojoj je podmetnuta ova droga apsolutno ničega ne seća i "neupotrebljiva" je kasnije inspektorima - dodaje kriminolog za naš portal. 

Podsetimo, ove godine na društvenim mrežama i u medijima pojavilo se talas dramatičnih svedočanstva onih kojima je u noćnim klubovima u piće sipana "droga za silovanje" . 

Foto: Pexels.com

 

Tako će jednoj Čačanki noćni izlazak sa prijateljima i kolegama zauvek ostati u najgorem sećanju

Ona je bila žrtva droge za silovanje, a samo zahvaljući pribranosti svoje drugarice pošteđena je najcrnjeg scenarija. 

 - Bili smo na jednom veselju gde smo, kada se proslava završila, odlučili da nastavimo provod u jednom kafiću. Posle nekog vremena društvo se razišlo, a ja sam ostala sama sa drugaricom. Moje piće je stajalo na šanku dok smo nas dve igrale. Kad je drugarica otišla do toaleta iskoritila sam priliku i uzela piće u jednom trenutku i popila, a onda sam osetila kao da gubim tlo pod nogama. Počelo je da mi se vrti u glavi i da me hvata nesvestica. U magli sam primetila da nekoliko mladića, njih ćetvorica, pravi obruč oko mene i postaju navalentni i počeli fizičku da nasrću - kaže ova Čačanka.

Njena slamka spasa bila je prijateljica koja je odmah primetila da se nešto čudno dešava, jer te mladiće nisu poznavale. Iako sitne građe uspela je da im se odupre i izvuče M.N. i izvede je napolju.

 

 

Ostavite komentar