Priče > Društvo

PROPUST u radu Centra za socijalni rad u Beogradu - nije POSTUPAO u najboljem INTERESU DETETA

Zaštitnik građana, Zoran Pašalić utvrdio da nije postupano u najboljem interesu deteta

Izvor: K1info/Tanjug

21/11/2022 > 17:55

podeli vest:

PROPUST u radu Centra za socijalni rad u Beogradu - nije POSTUPAO u najboljem INTERESU DETETA
Foto: Tanjug/Hina


Zaštitnik građana je utvrdio propuste u radu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu tokom postupka koji je pokrenuo po sopstvenoj inicijativi na osnovu medijskih informacija da je početkom juna ove godine otac, strani državljanin, na silu uzeo svoju decu i odveo ih u susednu državu.

U saopštenju Zaštitnika građana piše da Gradski centar za socijalni rad u Beogradu nije postupao po međunarodnoj konvenciji, niti je postupao u najboljem interesu deteta.

Povodom navoda u medijima da su prvostepenom odlukom našeg suda deca poverena majci, ali i da je majka prekršila prethodnu odluku suda u Švajcarskoj, jer je decu dovela u Srbiju, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je Zaštitnik građana, između ostalog, utvrdio da je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu napravio propust u radu, jer, kako se dodaje, nije u konkretnom slučaju primenio odgovarajući propis - Hašku konvenciju o nadležnosti, merodavnom pravu, priznanju i izvršenju strane sudske odluke i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece.

Dodaje se da je u postupku utvrđeno da je porodica živela u Švajcarskoj, da je švajcarski sud prilikom razvoda braka odlučio da se deca stave pod isključivo starateljstvo oca dece sa mestom stanovanja na njegovoj adresi, ali i da je majka u aprilu 2021. godine, bez znanja oca, decu dovela u Srbiju i da je istog meseca podnela našem sudu tužbu za razvod braka.

Zaštitnik građana je u postupku utvrdio i da je otac dece, koji je hrvatski državljanin, u januaru 2022. godine obavestio nadležni sud u Beogradu da je o razvodu braka odlučio sud u Švajcarskoj, da je podneo krivičnu prijavu protiv majke dece zbog oduzimanja dece i da je ranije majku dece prijavio za nasilje, zbog čega je sa decom boravio u sigurnoj muškoj kući u Švajcarskoj - od jula do decembra 2020. godine.

Foto: Youtube PrintScreen

Zoran Pašalić

Dodaje se da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju izvršilo nadzor nad stručnim radom beogradskog Centra tokom kojeg je utvrđeno da Centar nije postupao u skladu sa standardima stručnog rada, jer nije blagovremeno i celovito izvršio procenu stanja, potreba i rizika za sve članove porodice.

Resorno ministarstvo je u izveštaju o nadzoru navelo da je majka nezakonito zadržala decu u Srbiji u aprilu 2021. godine, da je u konkretnom slučaju nadležnost za odlučivanje o roditeljskoj odgovornosti i posle nezakonitog odvođenja dece trebalo da zadrži organ u Švajcarskoj i da nije bilo osnova za postupanje organa starateljstva za davanje nalaza i stručnog mišljenja, navodi Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je obavešten da je navedeni propust, prema mišljenju resornog ministarstva, imao za posledicu neosnovano prolongiran boravak dece u sigurnoj kući uz roditelja kome deca nisu poverena na samostalno vršenje roditeljskog prava.

U saopštenju se dodaje da je ministarstvo naložilo Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu da pokrene postupke za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zaposlenih koji su bili uključeni u rad na ovom slučaju, ali i da sve zaposlene u Centru upozna sa izveštajem nadležnog ministarstva kako bi se sprečilo ponavljanje sličnih propusta u budućnosti.

 

 

Ostavite komentar