Priče > Društvo

4.000 mališana godišnje su ŽRTVE NASILJA - oblici zlostavljanja su SVE DRASTIČNIJI

Gost K1 televizije bio je Dragan Vulević koji je govorio o nasilju nad decom i socijalnim pitanjima

Izvor: K1info

29/10/2022 > 11:09

podeli vest:

4.000 mališana godišnje su ŽRTVE NASILJA - oblici zlostavljanja su SVE DRASTIČNIJI
Foto: Shutterstock


Stravičan snimak nasilja nad maloletnim detetom zgrozio je Srbiju. Devojčica i još jedno maloletno dete izmešteni su iz porodice u Grockoj u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite. Povodom ovog monstruoznog incidenta gost “Uranka” na K1 televiziji bio je Dragan Vulević, bivši savetnik u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

- Kroz svoju dugogodišnju praksu sretao sam se sa različitim slučajevima kada su roditelji na razne načine zlostavljali svoju maloletnu decu. Najvažnije je da postoji sistem koji bi trebalo da odmah po saznanju reaguje u takvim slučajevima. Sistem je u ovom slučaju odmah po saznanju o kojoj porodici je reč reagovao i preduzeo mere koje su mu zakonom date u nadležnost, a to je da deci obezbedi bezbednost, brigu o zdravlju, egzistencijalne uslove, i da to obezbedi u dužem vremenskom periodu - rekao je Vulević.

Bivši savetnik u Ministarstvu za rad je otkrio i koji su dalji koraci u ovom slučaju.

- U konkretnom slučaju izvršilac ovog nasilja, roditelj, podleže građanskoj i krivično-pravnoj odgovornosti. Ovde je po mom mišljenju učinjeno krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog deteta. Građansko-pravna odgovornost se određuje u skladu sa zakonom, a u ovom slučaju roditelj se može lišiti roditeljskog prava. Pitanje je da li je moguće da se deca vrate u okvir te porodice? Vrhovno pravo deteta i ono što je definisano u okvirima Konvencije o pravima deteta UN je pravo deteta na život sa svojim roditeljima - rekao je on.

- Organi starateljstva i Centar za socijalni rad u okviru svojih ovlašćenja ocenjuju da li postoje rehabilitacioni potencijali kod roditelja. Stručna procedura obuhvata procenu da li postoje rehabilitacioni potencijali kod roditelja da se uz stručnu pomoć organa starateljstva ili drugih institucija dovedu u stanje da vrše roditeljsko pravo koje je u interesu dece. U tom slučaju, ako postoje uslovi, deca se mogu vratiti porodici. Po našem zakonu ne može da se odredi da li se osoba lišava roditeljskog prava trajno ili privremeno, ali dužnost organa starateljstva je da to pravo proveravaju. Ukoliko posle provere ne postoje rehabilitacioni potencijali onda se to izjednačava sa trajnim lišavanjem. To znači da će deca biti zbrinuta u okviru institucija - rekao je on.

Kako kaže Vulević statistika nije dobra i strašno je što nasilje dolazi od strane roditelja.

- Prema poslednjim podacima, oko 4.000 mališana bilo je žrtva nasilja u porodici 2020. godine. Roditelj nije samo neko ko ima zakonsku obavezu da štiti dete od drugih, već ima  ljudsku obavezu da svoje dete zaštiti, brine o njemu, obezbedi mu nesmetane uslove za rast i razvoj. Zahvaljujući medijima, velika je osetljivost opšte javnosti na pojavu nasilja u porodici, nad decom i pred decom, i stiče se utisak da se broj slučajeva nasilja i zlostavljanja dece povećava - rekao je on.

- Sistem vrednosti i organizacija našeg života u okviru porodice uzrokuje ovakvu situaciju. Zbog gubljenja sistema vrednosti i poštovanja, roditelji danas posvećuju manje vremena svojoj deci, okupirani su drugim problemima, i čini mi se da je veći broj slučajeva nasilja, ali i da su oblici ispoljavanja nasilja drastičniji - rekao je on.

Kako kaže ideje o izmeni zakona su postojale i ranije.

- Dok sam bio radno aktivan radili smo na izmenama dva zakona. Jedan je čak „dogurao“ do Vlade posle javne rasprave i to je bio Zakon o zaštiti prava dece i dečjem obdusmanu. Predviđena je izričita zabrana fizičkog kažnjavanja dece i upotreba fizičke sile kao vaspitnog sredstva. Takva ista odredba je i u izmenama i dopunama porodičnog zakona koju smo predložili, a koja je ponovo u postupku. Tu mediji imaju vrlo značajnu ulogu. U jednom vrlo popularnom časopisu je naslovnoj strani pisalo “Zbog šamara u zatvor” - kaže on.

- To nije tačno. Niko nije predvideo tu normu kao represivnu već kao razvojnu normu - da se zna da je to nedozvoljeno i da postoje drugi nenasilni metodi vaspitanja dece gde je upotreba fizičke sile izlišna. Niko se neće kažnjavati ako nema onaj intenzitet i kontinuitet fizičke sile koji smo videl - rekao je Vulević u emisiji “Uranak” na K1 televiziji.

Foto: screenshot

 

Da li je i majka nasilnice iz Grocke saučesnik?

- Majka je privedena, a njena majka nije zadržana u pritvoru iako je sve snimala. Vulević je rekao da je i ona odgovorna. I druga učesnica u tom događaju, odnosno detetova baba, po mom mišljenju snosi potpunu odgovornost kao i roditelj deteta koji je neposredno svojim postupcima na ovakav način ugrozio život i zdravlje deteta. I ne samo to, nego i otac deteta. Procenom organa starateljstva mnoge stvari će se raščistiti - rekao je on u "Uranku". 

- Ono što je sigurno je da će deca ostati zajedno. Sada se nalaze u Zvečanskoj koja je prihvatilište za žrtve zlostavljanja i zanemarivanja dece i tu će verovatno ostati određeno vreme. Ali mi iz sistema socijalne zaštite preferiramo da deca nižeg kalendarskog uzrasta uvek budu u okviru hraniteljskih porodica. Tamo će biti zaštićena i simuliraće se porodični odnosi. Sve zavisi od procene organa starateljstva koji su dalji koraci zaštite ove dece. Trenutno je na delu urgentna zaštita. Za ovakvo delo može da bude izrečena kazna zatvora - rekao je on.

- Ono što preferiramo je da ukoliko je roditelj nesposoban ili je lišen roditeljskog prava da se stara o deci, deca budu u krugu njima bliskih osoba i da se smeste u poznato okruženje. Pretpostavljam, na osnovu onoga što sam video u medijima, da ne postoji mogućnost da neko kao što je baba mališana iz Grocke preuzme staranje o deci - rekao je Dragan Vulević u “Uranku” na K1 televiziji.

 

 

Ostavite komentar