Priče > Društvo

Varjača u šake -počela JEDINSTVENA OBUKA ZA KUVARE u Studentskom centu

Obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela

Izvor: K1info/Tanjug

04/10/2022 > 19:48

podeli vest:

Varjača u šake -počela JEDINSTVENA OBUKA ZA KUVARE u Studentskom centu
Foto: Pixabay.com


U Studentskom centru na Novom Beogradu počela je jedinstvena obuka za kuvare. Svečanosti je prisustvovao ministar prosvete Branko Ružić koji je podsetio da je kroz proces prekvalifikacije u Srbiji u poslednje tri godine osposobljeno više od 36.000 ljudi.

Ružić je naveo da je inicijativa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja omogućila da se kroz obuke dokvalifikacije i prekvalifikacije opredele karijerni ciljevi mnogih koji žele da steknu neka nova znanja, veštine i kvalifikacije.

- U samom sistemu obrazovanja odraslih u prethodne tri godine kvalifikaciju je steklo skoro 36.000 osoba - 453 organizacije i institucije verifikovane su da se bave kvalifikacijama a ima ih 4.000 različitih - rekao je Ružić.

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

 


Prema rečima Ružića, akreditovanim programima rešavaju se egzistencijalna pitanja onih koji žele da se prekvalifikuju, a ujedno on je veliki motiv za te ljude da se integrišu u sistem i da pored zarade i plate obezbede životne potrebe.

Direktor Studenskog centra Goran Minić objasnio je da je taj kurs pokrenut kao rezulat povećane potrebe za kvalitetnim kruvarima.

Minić je objasnio da će ta besplatna obuka trajati devet meseci i obuhvatiće više od 800 časova praktične i 177 teoretske nastave.

Dodao je da je interesovanje za kurs bilo neočekivano veliko, a da je komisija eminentnih stručnjaka izabrala 16 eksternih kandidata.

Foto: Pixabay.com

 

Svi oni će na kraju dobiti sertifikat stručno osposobljenog kuvara sa kojim će moći da rade u čitavoj zemlji, rekao je Minić i dodao da će svi zainteresovani na sajtu Studentskog centra moći da vide konkurs kada sledeći put bude organizovan kurs za kuvare, dekoratere.

Minić je dodao da je Studentski centar, gledano sa više aspekata relevantna ustanova, posebno imajući u vidu činjenicu da sprema najveći broj gotovih jela u celoj Srbiji.

Podsetimo, polaznici će posle devet meseci steći sertifikat priznat od državne Agencije za kvalifikaciju, a akcenat je stavljen na praktičnu nastavu. 

Osim u studentskim, oni će biti osposobljeni za rad u drugim restoranima, hotelima, na brodovima. Obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela. 

 

 

 

Ostavite komentar