Priče > Društvo

ISKORAK u SRPSKOJ medicini - ROSOVA OPERACIJA izvedena u Beogradu, prvi put bez pomoći stranih lekara

Srpski lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje izveli su kompleksnu proceduru na srčanim artertijama

Izvor: K1info/Tanjug

04/10/2022 > 17:44

podeli vest:

ISKORAK u SRPSKOJ medicini - ROSOVA OPERACIJA izvedena u Beogradu, prvi put bez pomoći stranih lekara
Foto: Unsplash.com


Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje izveli su prvu samostalnu kompleksnu proceduru na srčanim artertijama.  Do sada su je izvodili uz pomoć stranih stručnjaka.

U ekipi, koja je prvi put samostalno izvela, takozvanu Rosovu operaciju, bili su kardiohirurzi Slobodan Mićović, Milan Ćirković i Marko Kaitović, a anesteziju je vodio Branimir Purić, saopšteno je danas iz Instituta Dedinje.

Upravnik Klinike za kardiohirurgiju, Slobodan Mićović, objasnio je da Rosova operacija podrazumeva uklanjanje oštećenog aortnog zalistka na levoj strani srca, na čije se mesto stavlja desni plućni zalistak.

Prema njegovim rečima, tako se dobija fantastičan rezultat, jer to je pacijentov zalistak i faktički, nema nikakvog stranog materijala.

Posle ove operacije pacijenti se normalno mogu baviti sportom, bilo kojom fizičkom aktivnošću i ne koriste nikakve lekove.

Aleksandar Perišić iz Aranđelovca prvi je pacijent kome je urađena samostalna Rosova procedura u Institutu Dedinje.

Foto: Unsplash.com

 

On je rekao da mu je sa pet godina otkriven šum na srcu, a da mu se prošle godine zdravstveno stanje pogoršalo, imao je bolove u grudima i težak zamor.

- Sad se jako dobro osećam i zahvaljujem se celom timu koji je učestvovao u rešavanju ovog mog nimalo jednostavnog srčanog problema - rekao je Perišić.

Uvođenje Rosove metode i njeno samostalno izvođenje veliki je iskorak za srpsku medicinu.

 

 

 

Ostavite komentar