Priče > Društvo

Ne živimo u srednjem veku, ali VITEZOVI i dalje POSTOJE u SRBIJI

Svako ko vrednuje viteške vrline i načela i moralne vrednosti je zaista vitez modernog doba, kaže Bojan Tasić

Izvor: K1info/Tanjug

02/10/2022 > 17:27

podeli vest:

Ne živimo u srednjem veku, ali VITEZOVI i dalje POSTOJE u SRBIJI
Foto: printscreen/youtube/tanjugtv


Iako ne živimo u srednjem veku, tlom Srbije još uvek hodaju vitezovi. Oni imaju štitove, oklope i mačeve i još se bave odbranom zemlje. Ne od ljudi, već od, kako kažu, pogrešnih vrednosti.

U Srbiji se svake godine organizuju brojne viteške igre, a već četvrti put pod bedemima srednjevekovne tvrđave u Kupinovu okupio se veliki broj građana na "Danima zmajeva".

Bojan Tasić, predsednik udruženja za negovanje starih zanata i veština Beli orlovi, ističe da je sama ideja nastala iz mašte.

- Svako od nas je od malena maštao da vitla mačem i da ima svog konja. Gledali smo kako da to pretvorimo u hobi. Svi mi nosimo svoje vrste oklopa, nekom su to odelo i kravata, nekom radna uniforma, a nekome zaista oklop. Svako ko vrednuje viteške vrline i načela i moralne vrednosti je zaista vitez modernog doba - rekao je on.

Jedan od vitezova, inače slikar, Damir Savić objašnjava da im je trenutno najzanimljiviji 14. vek.

- Svo oružje i odela su verne rekonstrukcije iz tog perioda. Svi mi imamo svoja zanimanja, a svaki slobodan trentak koristimo da pobegnemo u ovaj svet koji je za nas prelep. Svesni smo da je 14. vek bilo teško i brutalno vreme, ali se držimo lepšeg dela gde je viteštvo bilo ideal - napominje on.

Ostavite komentar