Priče > Društvo

DEČAK UBICA je sigurno imao neki PROBLEM: STRUČNJACI će ispitivanjem doći do IZNENAĐUJUĆIH ANALIZA

Prof. dr Milo Bošković kaže da neko mora da bude za ovo odgovoran

Izvor: K1info

26/05/2023 > 20:02

podeli vest:

DEČAK UBICA je sigurno imao neki PROBLEM: STRUČNJACI će ispitivanjem doći do IZNENAĐUJUĆIH ANALIZA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić/privatna arhiva


Majka dečaka Koste K. koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" iz pištolja ubio deset, a ranio šestoro osoba, dala je izjavu u policiji, prema nalogu tužilaštva. Miljana K. saslušana je, kako bi se utvrdilo, da li je bilo zapuštanja i zlostavljanja deteta. 

Gostujući u emisiji "Uranak" na televiziji K1, prof. dr Milo Bošković, tvrdi da je dete sigurno imalo neki problem, kao i da će stručnjaci ispitivanjem sigurno doći do iznenađujućih analiza.

- Neko mora da bude za ovo odgovoran, jer neki problem sa detetom je bio. Da li je problem odnosa u porodici ili školskoj sredini, to je pitanje. Ovde će samo jedna dobra ekspertiza porodičnih odnosa u kojima je dete odrastalo, a i sama psihološka autopsija ovog dečaka, pokazati šta je problem. Čak i da znamo odgovore na pitanja majke, oca i deteta, koja su im postavljana, nisam siguran ni da bi kroz te tri izjave shvatili šta je problem, jer tu su porodični interesi, oni će jedni druge da štite. Tu samo stručnjaci će moći da ustanove u kojim okolnostima je dete vaspitavano - kaže profesor.

 

Prema njegovim rečima postoje četiri modela vaspitanja deteta.

- Autoritativni način, gde su roditelji autoritet i gde oni određuju šta su mu prava i dužnosti, uz puno ljubavi i kontrole ponašanja i zahteva njegovih potreba. Drugi model govori o tome da su roditelji jako strogi i detetu su sve propisali. Od ustajanja, preko hrane, dolaska, odlazaka, dete je u tom slučaju sputano u onome što može. Takvo dete obično ode u depresiju, zbog koje će svoju agresiju da izražava tamo gde može, jer u porodici to ne sme. Imate sistem koji dozvoljava detetu određene mogućnosti slobodnog ponašanja, ali se izražava ljubav prema i usmeravaju se njegove emocije, simpatije i empatija. Poslednji je najgori model – apstinentni – gde je detetu dozvoljeno sve, a nema ni ljubavi, ni emocija, a ni pravila u porodici. Svako dete kada izađe iz porodice ima tri puta: jedan je na ulicu u dokolicu, druge je u školu i na fakultet, treći put je u zatvor. Koji će odabrati, zavisi od toga, kako je iz kuće upućen – dodao Bošković.

Kriminolog prof. dr Milo Bošković ističe i da je u ovoj situaciji jako teško utvrditi, da li je došlo do zanemarivanja deteta

- Dokazivanje na osnovu izjava oca i majke, jako je teško utvrditi da li je bilo zanemarivanje deteta. Plašim se da će nakon svih stručnih analiza se doći do iznenađujućeg zaključka. Ovo je netipičan slučaj u svetu. Nije isključeno da sasvim nešto drugačije bude u pitanju, jer ko zna šta kod ovog deteta postoji, što kod druge dece nema. U psihostrukturi same ličnosti njegove, nešto postoji. Milioni dece odrastaju u takvoj porodici kakva je njegova, ali nikome nije palo na pamet ni da ošamari nekoga, a kamoli da liši života drugove - objasnio je on. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Profesor smatra da bi svedočenje sestre Koste K. moglo da bude samo indikacija, ali ne i dokaz na sudu.

- U ovom slučaju njeno svedočenje bi mogla da bude samo indikacija, a ne kao dokaz u sudu. Relevantnije bi bile izjave od rodbine, komšija i roditelja. Majke nekada znaju da se povere kolegama ili prijateljicama, pre nego da odu u Centar za socijalni rad ili policiju, posebno psihologu, jer kod nas je pravilo da se kod psihologa ide samo ako si lud – rekao je profesor Bošković i dodao da se dete ne zanemaruje iz nehata.

Profesor je objasnio  da će veliki problem biti ukoliko je otac dao šifru sefa Kosti u kome je držano oružje.

- Biće ozbiljan problem ako je otac dao šifru detetu, onda može da odgovara krivično. Ako je dete, skriveno videlo šifru, onda će teško biti dokazano ovo krivično delo.

Što se tiče sestre Koste K., profesor smatra da bi za nju bilo najbolje školovanje nastavi u inostranstvu

- Moja procena je da bi za sestru Koste K., bilo najbolje da ode u inostranstvo, kako ovde u školi ne bila okarakterisana kao sestra ubice. Deca su nemilosrdna i ne možete ih obuzdavati u njihovoj mašti i onome što oni misle - objasnio je on i  dodao da za Kostu K., postoje dva ishoda:

- To će biti komplikovan slučaj. On ima elemente serijskog ubice, po izboru žrtava. Ukoliko se proglasi da je zdrav, što je malo verovatno, onda će da ga puste roditeljima. Ukoliko su roditelji nesposobni za vaspitanje, oni će ga dati nekom organu na vaspitanje. Druga je mogućnost, da on za određeno vreme bude u nekoj ustanovi zatovorenog tipa, ako dobije dijagnozu, ali može da ostane i trajno.

Ostavite komentar