Priče > Društvo

Danas je Dan rudara, samo da nam se nikad više ne ponovi tragedija u rudniku Soko

U Srbiji ovaj težak posao danas radi oko 30.000 ljudi, njihova bezbednost je najvažnija

Autor: Tanjug

06/08/2022 > 08:46

podeli vest:

Danas je Dan rudara, samo da nam se nikad više ne ponovi tragedija u rudniku Soko
Foto: Pixabay.com


Rudari Srbije u znak sećanja na pobunu rudara u senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine danas obeležavaju svoj praznik, a kako navode iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije najveći problem rudara je bezbednost na radu.

Predsednik ovog sindikata Zoran Marković za Tanjug navodi da u Srbiji trenutno radi oko 30.000 rudara.

- To je manje nego nekada ranije, jer je ova delatnost modernizovana pa je smanjen broj izvršilaca u odnosu na vreme kada je sve rađeno ručno. Tehnologija je uzela svoj danak u rudarenju ali je najveći problem a reč je o bezbednosti na radu, ostao - kaže on.

Zato se sindikalne organizacije najviše bore za poboljšanje bezbednosti, a zatim i za adekvatne zarade, koje prema rečima sagovornika Tanjuga, praktično nikada nisu dovoljne s obzirom na to o koliko teškom poslu se radi.

- Moramo da se izborimo da uslovi budu takvi da više ne govorimo čuveno rudarsko srećno‚ nego da rad u rudnicima stvarno bude bezbedan - naglašava Marković i podseća da je i ove godine u rudniku Soko izgubljeno osam ljudskih života.

Prema njegovim rečima, jedan od preduslova za bezbednijie uslove jeste i stalna modernizacija, koja istina smanjuje broj neposrednih izvršilaca ali je i način da se zaštite zdravlje i životi rudara.

Foto: Freepik.com

 

- Sada, pri ovim vrućinama, u drobilicama i drugim rudarskim mašinama, gde neretko nema klima uređaja temperatura pređe i 45 stepeni - navodi Marković.

Osim bezbednosti na radu i adekvatnih plata sindikat se baš kao i država zalaže i za tzv. zelene rudnike, što podrazumeva da koliko se kopa da se toliko i sadi drveća, kako bi se površine ozelenele i stvorilo zdravije okruženje za rad.

Sindikat metalaca će povodom Dana rudara Srbije na svečanosti u Majdanpeku danas u podne za osam najboljih rudara iz četiri rudnika uručiti ručne satove kao mali znak pažnje za njihov trud i zalaganje. Praznik će danas u rudarskom Boru biti obeležen nizom izložbi i manifestacija u organizaciji kompanije Ziđin i Grada Bora.

Dan rudara se obeležava 6. avgusta u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

Ostavite komentar