Priče > Društvo

Urađena prva TRANSPLANTACIJA JAJNIKA u Srbiji, prva van granica Amerike

Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj je urađena transplantacija jajnika, materice i testisa kod jednojajčanih blizanaca

Izvor: K1info/Tanjug

01/03/2023 > 16:43

podeli vest:

Urađena prva TRANSPLANTACIJA JAJNIKA u Srbiji, prva van granica Amerike
Foto: Pixabay.com


Tim ginekologa i stručnjaka za reproduktivnu medicinu uspešno je u Beogradu uradio prvu transplantaciju jajnika u Srbiji između jednojajčanih bliznakinja, potvrdio je Tanjugu šef tog stručnog tima dr Milan Milenković. 

Kako je rekao, operacija i postoperativni tok kod obe pacijentkinje su prošli bez komplikacija.

- Sve je prošlo kako treba, transplantacija jajnika je urađena između jednojajčanih blizankinja, od kojih je jedna ušla u prevremenu menopauzu u ranim tridesetim godinama i nije imala dece. Druga sestra je već dobila dvoje dece i sada je ona dala  jedan deo jajnika sestri da bi mogla da vrati hormonsku funkciju i rodi dete - kaže Milenković.

On objašnjava da se kod bliznakinja, u pet do 10 odsto slučajeva, dešava da jedna izgubi funkciju jajnika ranije jer se njihov embrion mnogo ranije deli, a većina jajnih ćelija završi kod druge bliznakinje.  

Prema rečima Milenkovića, očekuje se da bi već krajem ove ili početkom naredne godine pacijentkinja mogla da ostane trudna.

- Operacija kod žene koja daje jajnik traje pola sata do sat vremena, dok kod žene koja dobija jajnik od dva do tri sata, a zahvat se radi laparoskopski i nije opasan, ali je tehnički zahtevan i traži dugogodišnje pripreme - objašnjava Milenković. 

Srbija je druga zemlja na svetu, posle SAD, gde je urađena ova vrsta transplantacije, što otvara novo poglavlje u tretmanu infertiliteta, pružajući dodatnu šansu ostvarivanju želje za potomstvom:

- Ova metoda razvijena je zbog žena koje boluju od neke vrste karcinoma, pre svega zbog mladih žena koje boluju od raka dojke ili leukemije, jer se pre lečenja zamrzne tkivo jajnika - kaže  Milenković i dodaje da je na ovakav način u svetu rođeno 200 dece.

- Jajne ćelije treba zamrznuti do 35 godine, jer ako imamo 15 jajnih ćelija, ta žena ima od 80 do 100 odsto šanse za potomstvom, a posle 36 godine pada ispod 40 odsto.

Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj je urađena transplantacija jajnika, materice i testisa kod jednojajčanih blizanaca, naglašava Milenković. 

 

 


 

 

Ostavite komentar