Priče > Čuvarkuća

Kako da IZBEGNETE ZAMKE online kupovine tokom SAJBER ponedeljka

Iako stručnjaci smatraju da je internet kupovina najbezbedniji način da pazarite željenu robu, potrošači su i dalje veoma skeptični

Izvor: K1info

28/11/2022 > 15:19

podeli vest:

Kako da IZBEGNETE ZAMKE online kupovine tokom SAJBER ponedeljka
Foto: Pixabay.com/Freepik


Proteklog vikenda Srbiju je "drmala groznica" izazvana Crnog petka. Dok su neki potrošači oduševljeni stvarima koje su "ugrabili" po veoma povoljnim cenama, drugi su razočarani ovogodišnjom ponudom i veoma malim popustima u većini prodavnica.

Trgovci imaju još jednu šansu da rasprodaju veliki deo pune ako potrošačima ponude dobre cene. Danas je Sajber ponedeljak, a popusti tokom današnjeg dana važe samo za online kupovinu.

Onlajn kupovina privlači sve veći broj kupaca, ali i dalje ima puno onih koji se plaše da proizvode pazare na ovaj način. Svakako, mnogo kupaca želi proizvod prvo da vidi, da "opipaju" kvalitet i probaju da li im odgovara veličini ukoliko je odeća u pitanju, ali to su nisu glavni razlozi zbog kojih izbegavaju online kupovinu.

Uprkos tome što stručnjaci smatraju da je u današnje vreme internet kupovina najbezbedniji način da pazarite željenu robu, potrošači su i dalje veoma skeptični upravo jer veruju da će na taj način najlakše biti prevareni.

Jedan od razloga je mogućnost povraćaja robe kupljene van prostorija firme u roku od 14 dana, bez obaveze navođenje razloga zašto. Dakle, ukoliko pantalone kupite u radnji i ne odgovara vam veličina ili vam se prosto ne dopadaju, trgovci nemaju obavezu da vam vrate novac ili robu zamene za neku drugu. Međutim, ukoliko ste ih kupili online imate čak 14 dana da se predomislite i trgovac je dužan da vam izađe u susret.

Ovo je benefit koji ne veoma značajan za potrošače i jedan od glavnih razloga zašto je online kupovina, prema rečima stručnjaka, najbezbednija. Ipak, istina je da prevare postoje, a naša ekipa spremila je nekoliko saveta koji će vam pomoći prilikom online kupovine.

Foto: Pixabay.com

 

1. Pretražite sajtove kako bi prošli najjeftinije

Jedan od razloga zbog kojih stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača kao najsigurniji vid kupovine biraju online jeste i to što lako, bukvano iz fotelje, možete proverite u kojoj prodavnici je željeni proizvod najjeftiniji. To obavezno treba uraditi ako ste planirali da pazarite neku skuplju robu, recimo nameštaj ili belu tehniku. Jednostavno, izlistajte sve sajtove na kojima se može pronaći željeni proizvod i uporedite cene.

Takođe, danas postoje i specijalizovani sajtovi koji će vam pronaći gde se sve proizvod može kupiti i uporediti cene. Dovoljno je samo da upišete marku i oznaku proizvoda i veoma brzo dobićete odgovor u kojoj trgovini je vaš artikal najpovoljniji.

Ova opcija je veoma dobra kada su popusti u toku, jer se često dešava da se kupci "zalepe" za neki proizvod koji je na velikom popustu, a zapravo se na drugom mestu može naći jeftinije. Može se desiti da je recimo televizor kod jednog trgovca na akciji 30 odsto, ali mu je regularna cena bila mnogo veća nego u drugoj prodavnici, pa vas tamo izađe jeftinije iako je manji popust.

2. Kako da znam da je sajt legitiman?

Iako se prevaranti trude da im sajtovi izgledaju besprekorno, pogotovo ako kopiraju velike brendove, da je u pitanju prevara najlakše ćete saznati preko URL adrese. Ona će se od originalne razlikovati u nekoliko slova ili brojeva koje ne pripadaju nazivu brenda.

Da biste bili sigurni i izbegli prevare prilikom plaćanja, birajte veb adrese koje u nazivu imaju https prefiks i vidljivu ikonu katanca. One su dizajnirane tako da izdrže upade hakera i preporučuju se kao sigurnije prilikom internet plaćanja.

Još jedan savet stručnjaka je da online kupovinu uvek obavljate sa računara ili laptopa kako ne bi došlo do grešaka.

Foto: Unsplash.com

 

3. Izbegavajte društvene mreže

Najveći broj prevara dešava se na društvenim mrežama, one su pune nerealnih ponuda koje privlače veliki broj kupaca. Dešavalo se i da nakon što prevare kupce ugase svoje profile, pa ih je nakon toga nemoguće naći.

Takođe, mnogi prodavci nemaju registrovane prodavnice, već rade " na crno", što znači da nećete dobiti fiskalni račun i da sva potrošačka prava garantovana zakonom trgovac ne mora da ispoštuje. Zato, savetuju stručnjaci, izbegavajte ovaj način kupovine.

3. PIN nije potreban

 

Pri plaćanju nikada ne unosite PIN kod jer banka to  ne traži! Dakle, ukoliko vam pri plaćanju zatraže ovaj podatak odustanite od kupovine, jer postoji šansa da je u pitanju prevara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar