Priče > Čuvarkuća

Nije teško BITI LEP, ali je baš SKUPO - frizeri i kozmetičari počeli da DERU S CENAMA, a evo šta im je OPRAVDANJE

Sve je poskupelo, moramo i mi, kažu vlasnici salona za ulepšavanje

Autor: Mina Duduković

12/11/2022 > 13:18

podeli vest:

Nije teško BITI LEP, ali je baš SKUPO - frizeri i kozmetičari počeli da DERU S CENAMA, a evo šta im je OPRAVDANJE
Foto: Pixabay.com


Vlasnici frizerskih i kozmetičkih salona odlučili su poslednjih dana da podignu cene svojih usluga, što se mušterijama, naravno, nikako ne dopada. Na pitanje zašto to rade, odgovor je isti i glasi: "Pa, sve je poskupelo!" 

Do skoro žene su mogle da imaju frizuru i za 1.000 dinara u pojedinim salonima lepote, dok danas samo cena šišanja u nekim salonima iznosi 1.800 dinara, bez feniranja.

Međutim, ima i ekskluzivnih salona čije su cene vrtoglavo veće, pa mnoge žene u potrazi za povoljnijim uslugama menjaju frizere i idu u drugi kraj grada kako bi sredile svoju kosu. 

Foto: Pixabay.com

 

Frizeri kažu da su bili primorani da uvećaju cene svojih usluga jer su im gazde podigle cenu kirije za lokale, poskupeli su i materijali sa kojima rade, ali i zbog poskupljenja struje i vode.

Neki su zbog stalnih mušterija i jake konkurencije cene usluga povećali samo za 100-200 dinara, dok ima i onih kod kojih je uvećanje dosta znatnije.

Frizer Stefan Petrović kaže da je zbog nastale situacije bio prinuđen da podigne cene svojih usluga, jer je sve drastično poskupelo i da je sastavio nov cenovnik koji je trenutno u štampariji. 

- Nisam od onih koji će koristiti ovo što se događa kako bi zaradio koji dinar više. Ali obzirom da je meni poskupeo sav potrošni materijal i to dva puta za veoma kratko vreme i da mi je vlasnik prostora povećao kiriju, ja sam morao da promenim svoj cenovnik. Ja od ovog živim. Cene sam povećao za oko 50 odsto i to samo cene kolora, odnosno izvlačenje pramenova, senčenje kose i sličnih usluga. Za Feniranje i šišanje nisam menjao cene, jer tu faktički nemam toliki utrošak materijal kao kod kolor usluga - kaže Petrović. 

Frizeri i kozmetičari kažu da su mušterije iznenađenje zbog ovog poskupljenja, ali da to nije uticalo na njihov posao. U salonima i dalje imaju pune ruke posla, naročito oni u kojima se ulepšavaju i nokti.

Međutim, za sređivanje noktiju u beogradskim salonima treba da se izdvoji od 100 do 500 dinara više, u odnosu na pre mesec dana. Recimo, manikir je ranije u nekim salonima koštao 1.000 dinara, dok je sada njegova cena negde i 2.000 dinara. Treba napomenuti i da na cenu utiče i lokacija na kojoj se lokal nalazi. 

- Sav potrošni materijal nam je dosta poskupeo i to za oko 30 odsto. Bočice glela sa kojim se izlivaju nokti koštali su 720 dinara, dok su sada 930 dinara. Takođe cena turpija, koje moram redovno da menjam, koštale su 90 dinara, a sada su "skočile" na 145 dinara. Verujte, da osetimo bukvalno svako poskupljenje. Recimo, ne štampamo više ni vizitkarte, kao ni flajere, jer je i papir poskupeo, pa nam je to sada luksuz. Dobavljači sve češće odbijaju da nam kupljenu robu dovezu ukoliko imamo male porudžbine. Zaista je došlo "crno vreme" - kaže Ana Marković, iz jednog kozmetičkog salona u naselju Banovo brdo.

Foto: Pixabay.com

 

Marijana Veljković, vlasnica je salona u Borči i kaže da cene nije menjala, ali je korigovala svoje usluge.

- Do skoro sam farbanje šišanje i feniranje naplaćivala kao jednu cenu, opdnosno šišanje je faktički bilo gratis. Međutim, sve je užasno poksupelo, pa kod mene sada šišanje i feniranje košta od 900 do 1.500 dinara, farbanje izrastka staje od 1.350 do 1.1850, a izvlačenje pramenova u blajaž od 2.400 do 5.400 dinara. Verovatno ću morati sve cene još da korigujem, jer neću moći da platim sve troškove koje ima jedan salon - priča frizererka. 

Kozmetičarka Tamara Vuković iz Obrenovca takođe se žali na cene materijala. Ona kaže da su poskupele i sve dažbine, kao i kirija za lokal, struja, voda i grejanje, a više plaća i doprinose za radnike. Zbog svega navedenog i ona je morala da promeni svoj cenovnik. 

- Pitate se zašto manikiri podižu cene, a samo cena turpije za tri nedelje je skočila za 40 dinara. Recimo, od septembra prošle godine do danas je "skočila" čak 100 odsto. U manikir svetu veoma je bitno da sve bude čisto, pa je potrebno imati sterilisan pribor i čak određeni materijli su za jednu upotrebu. Samo kraft kesica mi treba 10 dnevno, pa vi vidite koji su to izdaci. Takođe, moje kolege i ja više novca izdvajamo i za uslugu brze pošte. Zbog svega navedenog sada sređivanje noktiju naplaćujem 2.500 dinara - kaže Tamara. 

Poskupeo je i solarijum, pa se kod nekih salona cena jednog minuta kreće od 30 do čak 60 dinara. Mnogi su povećali i cenu depilacije, pa se, recimo, pre nekoliko meseci depilacija nogu i prepona naplaćivala 1.300 dinara, dok sada košta oko 2.400 dinara pa naviše.

Šminkerke, takođe nisu imale kud zbog sve više troškova za šminku koju koriste.Kvalitetnija šminka je uvek bila skuplja i ako neko želi da na svom licu ima dobre proizvode mora da izdvoji dosta novca. Dok je ranije šminkanje koštala oko 30 do 40 evra, sada se za ovu uslugu mora izdvojiti od 50 evra pa naviše.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar