Priče > Biznis

PREDNOVOGODIŠNJE zagrevanje: Otvoren "vašar" etno ukusa na Beogradskom sajmu

Preko 300 izlagača iz zemlje i regiona predstaviće domaće proizvode od mesnih prerađevina do sira i specijalnih rakija

Izvor: K1info/Tanjug

24/11/2022 > 15:33

podeli vest:

PREDNOVOGODIŠNJE zagrevanje: Otvoren "vašar" etno ukusa na Beogradskom sajmu
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Sajam etno hrane i pića, koji je okupio više od 300 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Grčke, otvoren je na Beogradskom sajmu, a prvi dan obeležavaju nastupi kulturno - umetničkih društava iz Srbije kao i tribina o značaju i prednosti starih sorti za proizvodnju tradicionalne hrane i pića.

Posetioci sajma će tokom četiri dana moći da probaju razne ručno pravljene prehrambene specijalitete na štandovima malih i velikih proizvođača, a u ponudi su razne vrste sireva i mesne prerađevine, alkoholna pića, kao i proizvodi pčelara.

 

Mali proizvođači uglavnom nastupaju na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, zatim Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, kao i gradskih uprava i udruženja.

Takođe, za ljubitelje tradicionalnih odevnih predmeta, posebno kada je reč o ručno rađenoj odevnoj opremi za zimu od vune, kod brojnih predstavnica udruženja žena koje se bave ručnim radovima, kapu, šal i čarape posetioci mogu kupiti odmah posle "proizvodnje" - koja se obavlja na samom štandu.

Čašica rakije od organskog voća sa planina i ravnica Srbije za posetioce je poslužena uz objašnjenje celog procesa od "jabuke do čaše" uz poneku priču o tome koliko je tradicionalni način pripremanja ovog alkoholnog pića sačuvan do danas.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Atmosferu vojvođanske idile upotpunjuje dobro poznati tamburaški orkestar, koji na štandu uređenom kao tradicionalna kafana, okuplja brojne posetioce.

Sajam će trajati četiri dana, a osim toga što na svakom štandu prisutni mogu čuti savet, i nešto više o proizvodnji na ovaj način, planirane su i stručne tribine kao što su "Kako da poljoprivreda Srbije ostvari 60 milijardi evra?" na kojoj će govoriti poljoprivredni inženjeri i tehničari, zatim tribina o ulozi malih proizvođača animalnih proizvoda u proizvodnji hrane, a udruženje građana "Opstanak" govoriće o natalitetu i razvoju sela.

Takođe, za treći dan sajma najavljena je tribina o značaju kontrole bezbednosti proizvoda, na kojoj će govoriti specijalista hemijskih nauka Snežana Miković.

Poslednjeg dana sajma žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje - „Sajam etno hrane i pića - robna marka iz Srbije 2022. godine".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kulturno - umetnički program, kako je najavljeno, biće priređen svakog dana tokom trajanja te manifestacije, a tačan raspored nastupa izvođača može se videti na sajtu beogradskog Sajma.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

PKS će predstaviti proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, zatim Užica, Valjeva, kao i Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda, a u organizaciji komore nastupaju i afirmisani proizvođači kao što su Granice iz Mladenovca i poljoprivredno gazdinstvo Milosava Grozdić.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice,Kučeva, Kikinde, Bogatića i Blaca, a nastupe izlagača iz Pirota, Babušnice i Bele Palanke organizuju je turističke organizacije tih mesta.

Sa grupom proizvođača predstaviće se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Grad Beograd, a prijatelj i partner manifestacije je Privredna komora Srbije, koja koordinira nastupe regionalnih komora.

 

 

 

 

Ostavite komentar