Lifestyle > Zdravlje

ZAPUŠEN VAM JE NOS? Ovih 7 "bapskih lekova" - NI SLUČAJNO ne koristite

Kada nas mrzi da idemo kod lekara pokušavamo prirodnim metodama da rešimo zdravstveni problem, a zapravo to može biti veoma opasno

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

26/11/2022 > 11:39

podeli vest:

ZAPUŠEN VAM JE NOS? Ovih 7 "bapskih lekova" - NI SLUČAJNO ne koristite
Foto: Pixabay.com


Grip i prehlada mogu biti veoma dosadni. Kašalj, kijavica i zapušen nos predstavljaju veliki problem u toku dana, a naročito noću prilikom spavanja.

Zapušen nos je posledica otoka krvnih sudova u nosu i nakupljanja viška tečnosti u nosnom tkivu, koja ne može da iscuri, već se zadržava.

Većina odlazak kod lekara smatra nepotrebnim, računajući da će brzo proći. Tada je tu narodna medicina, domaći recepti, ili nekontrolisano korišćenje kapi za nos što može dovesti do dodatnih problema. Zapravo, malo ko je svestan koliko prirodni metodi ponekad mogu biti opasni.

Evo kojih 7 stvari nikako ne smete da radite ukoliko ste prehlađeni i imate zapušen nos.

1. Stavljati u nos ljutu mast

Konjska i tigrova, speed vaporub, alpska i ceo kontigent masti na bazi mentola olakšavaju disanje, ali samo dok ih držite na dovoljnoj udaljenosti od nosa i udišete. Te masti su dosta jake i ne treba ih mazati u nos. To može dovesti do upale sinusa, oštećenja sluzokože i gubitka čula mirisa.

2. Isceđeni limun umesto kapi za nos

Svakako ste nekad čuli da je ušmrkavanje par kapi isceđenog limuna pravi spas protiv zapušenog nosa. Da li ste probali? Ne, nemojte ni slučajno.

Foto: Unsplash.com

 

Sok od limuna je kiselina kao i svaka druga, a samim tim što je koža u nosu nežna, pored bolova još može izazvati upalu sluzokože, kao i opekotine, kojima će trebati meseci da prođu. Uz to gubitak čula mirisa, kao i otežano disanje mogu biti veliki problem.

Naša sagovornica za K1info.rs portal podelila je ovo neprijatno iskustvo sa nama.

- Dok sam bila mlađa imala sam česte upale sinusa, nos mi je bio stalno zapušen. Kada više nijedne kapi nisu pomagale, čula sam da je dobro sipati limunov sok u nos, kao kapi. Rešila sam da probam, mislila sam sigurno ne može da šteti. Iscedila sam limun u plastičnu kašičicu, nagla u nozdrvu i ušmrkala. Tada sam shvatila kakvu sam grešku napravila. Bol je bio neizdrživ, pečenje, suze koje nisam mogla da zaustavim. Taj bol između očiju, osećala sam kao da će glava da mi eksplodira. Ovo niko ne bi trebalo da proba - rekla je ova Beograđanka.

3. Smesa od limuna, bibera i soli

Jedan od narodnih lekova za otpušavanje nosa jeste smesa od dve kašičice soka od limuna, kašičica bibera i kašičica soli. Kada se dobro sjedini, smesa se nanese u nos, ali ne previše duboko.

Ne, ovo ni slučajno nemojte da probate. Setite se koliko je iritantno kada samo pomirišete biber, a zamislite da to stavite u nos u kombinaciji sa limunom i solju.

Foto: Unsplash.com

 
4. Prekomerno korišćenje kapi za nos

Kada koristite kapi za nos pratite tačno uputsvo, odnosno koristite ih samo onoliko dana koliko je propisano za date kapi i onoliko puta dnevno koliko je to dozvoljeno. Sve preko toga dovodi do oštećenja sluzokože, kao i do poremećaja u srčanom radu.

5. Inhalirati se nad ključalom vodom

Inhalacija jeste najčešći metod za opuštanje disajnhih puteva i otpušavanje zapušenog nosa. A za to nisu potrebni skupi inhalatori, odlazak u sobe za kavitacije ili kod lekara.

Najjednostavnje se možete inhalirati kod kuće tako što u šerpi sa vodom prokuvate bosiljak, nanu, lovor, pa čak jako malo masti od mentola. Važno je ne inhairati se nad vrelom vodom, već kad se ona prohladi. Poenta je da, kada se prekrijete peškirom preko glave i nagnete nad šerpu, para koju udišete bude prijatna. Sve ostalo može izazvati opekotine lica i sluzokože u nosu.

A.N. iz Obrenovca je za naš portal ispričala svoje iskustvo sa inhalacijama kod kuće.

- Kada sam bila mala imala sam problem sa trećim krajnikom i stalno mi je nos bio zapušen, pa su me često inhalirali. Jedan dan, dok me je čuvala baba, skuvala mi je bosiljak u plićoj šerpi sa dugačkom ručkom. Nismo sačekale da se voda prohladi, bila je tek proključala. Nagla sam se nad šerpu, a baba prekrila me je peškirom. Ošinula me je vrelina pare, trgla sam se, rukom zakačila ručku i prosula vrelu vodu po sebi. Završila sam u hitnoj sa teškim opekotinama grudnog koša - rekla je A.N., dodavši da se i sad naježi kad se seti bolova i plihova koje je imala.

Foto: Unsplash.com

 
6. Mirisanje crnog luka

Ni ovo nije dobar metod za otpušavanje zapušenog nosa. Pored toga što je većini njegov miris neprijatan, može izazivati i iritaciju očiju.

7. Ispiranje nosa slanom vodom

Morska voda jeste dobra za sinuse i otpušavanje nosa, a kod kuće može da je zameni rastvor vode sa morskom solju. Međutim, većina ne zna da ako se napravi jači koncentrat, odnosno sipa više soli nego što je potrebno, to može izazvati velike probleme u nosu, a naročito onima sa osetljivim krvnim sudovima. Pored bola može doći i do pucanja kapilara i krvarenja.

Kada sve sagledamo, pojedine metode za otpušavanje nosa ne treba probati uopše, neke koristiti umereno i jako pažljivo, ali sve u svemu, najbolje bi bilo posetiti lekara i pratiti njegova upustva.

 

 

 

Ostavite komentar