Lifestyle > Zdravlje

Muče vas GRČEVI u mišićima - evo 7 SAVETA kako da REŠITE taj problem

Grčenje mišića može biti neugodno, naročito kada nas probudi noću u toku sna

Izvor: K1info/novosti.rs

22/11/2022 > 09:17

podeli vest:

Muče vas GRČEVI u mišićima - evo 7 SAVETA kako da REŠITE taj problem
Foto: Unsplash.com


Svi znamo kolio grčenje mišića može da bude neprijatno, pa čak i bolno u nekim slučajevima. Iako je većina grčeva u mišićima bezopasna, neki mogu da budu povezani i sa raznim zdravstvenim stanjima.

Šta uzrokuje grčeve mišića?

Grčevi mišića su iznenadne, nevoljne kontrakcije koje se javljaju u različitim mišićima. Ove kontrakcije su često bolne i mogu uticati na različite mišićne grupe. Obično zahvaćeni mišići uključuju mišiće na zadnjem delu potkolenice, zadnjem delu butine i prednjem delu butine.

Grč mišića može da vas probuditi noću ili da oteža hodanje. Iznenadni, oštar bol, koji traje od nekoliko sekundi do 15 minuta, najčešći je simptom grčeva u mišićima. U nekim slučajevima, grč može pratiti i izbočena grudva mišićnog tkiva ispod kože.

Grčevi mišića imaju nekoliko uzroka. Neki grčevi su rezultat prekomerne upotrebe mišića. Ovo se obično dešava dok vežbate. Povrede mišića i dehidratacija takođe mogu izazvati grčeve.

Nizak nivo kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, ili nizak dotok krvi u noge i stopala može izazvati grčeve u tim oblastima kada vežbate, hodate ili učestvujete u fizičkim aktivnostima.

Foto: Pixabay.com

 

Kada vas u mišiću ohvati grč postoji nekoliko načina koji bi mogli da vam pomognu. Možete da stavite toplu ili hladnu oblogu na bolne mišiće na prvi znak grča kako biste ublažili bol. Na primer, ako vam se list grči, možete rukom povući stopalo nagore da istegnete mišić lista. Takođe može pomoći da nežno istegnete bolne mišiće.

Evo 7 saveta kako da na najjednostavniji način da sprečite grčeve u mišićima:

1. Izbegavanje ili ograničavanje vežbi koje naprežu vaše mišiće i izazivaju grčeve.

2. Istegnite se ili zagrejte pre nego što se bavite sportom i vežbanjem.

3. Ne vežbajte odmah posle jela.

4. Smanjite unos hrane i pića koja sadrže kofein, kao što su kafa i čokolada.

5. Uverite se da pijete dovoljno tečnosti da biste izbegli dehidrataciju.

Foto: Unsplash.com

 

6. Povećajte unos kalcijuma i kalijuma prirodnim putem.

7. Sa svojim lekarom porazgovarajte o uzimanju vitaminskih suplemenata kako biste osigurali da vaše telo dobije neophodnu zalihu hranljivih materija i minerala.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar