Lifestyle > Zdravlje

Rak PROSTATE se utvrdi kod 2.300 pacijenata godišnje: SIMPTOMA NEMA ili ne ukazuju na problem

Muškarci posle 50. godine bi trebalo preventivno da posete urologa

Izvor: K1info/rts.rs

17/11/2022 > 16:08

podeli vest:

Rak PROSTATE se utvrdi kod 2.300 pacijenata godišnje: SIMPTOMA NEMA ili ne ukazuju na problem
Foto: Freepik.com


Svaki je mesec dobar da se proveri zdravlje, a novembar je posebno posvećen muškom zdravlju. U svetu se organizuju aktivnosti koje treba da informišu o oboljenjima prostate, ranom otkrivanju i što efikasnijem lečenju.

Evropski dan posvećen karcinomu prostate, 17. novembar, kod nas se obeležava pod sloganom „Živi muški i zakaži pregled - rešenje postoji". Doktor Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa i rukovodilac Кlinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da, kada je u pitanju rak prostate, simptomi mogu da budu nespecifični a da ih često - i nema dovoljno, ili izostanu.

- Opšta je preporuka da muškarci posle 50. godine treba da posvete tom aspektu zdravlja pažnju, možda nešto ranije, oni koji imaju muške srodnike, koji su oboleli od karcinoma prostate - rekao je dr Radosavljević.

Dodaje da se do skoro kancer prostate smatrala bolešću starijih muškaraca, ali da danas ima dosta pacijenata i u šestoj deceniji života, što je, kako naglašava, razlog da se redovne kontrole vrše ranije.

Govoreći o tome da se direktan uzrok maligne bolesti ne zna, doktor Radosavljević je istakao da je primećeno da je tumor prostate zavistan od hormona i da ima veze sa starenjem.

- Osam od deset, ili devet od deset pacijenata u devetoj deceniji života ima u nekom začetku karcinom prostate, što će reći da je to bolest koja se sa dubokom starošću vrlo često javlja kod muškaraca, ali ne mora biti smrtonosna kod te populacije - kaže Radosavljević.

Osluškujte svoje telo 

Rak prostate jedan je od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca u Evropi.

U Srbiji od te bolesti umre više od hiljadu pacijenata godišnje. Bolest se utvrdi kod oko 2.300 pacijenata tokom godine.

Metode lečenja su u ranim stadijumima bolesti, kaže dr Radosavljević, veoma uspešne.

- Operacija kod onih koji su podobni za operaciju, u dobroj kondiciji, mlađi pacijenti, manji tumori, zračna terapija ima danas izvanredne rezultate... A ako se bolest dijagnostikuje u metastatskom stadijumu, što kod nas nije retko, onda je tu hormonska terapija pre svega, i dugi vidovi sistemskog lečenja - dodaje on.

Foto: Freepik.com

 

Godine 1941. je došlo do otkrića o tome na koji način se može uticati na karcinom prostate, i taj princip se neprekidno do dan danas sprovodi.

- Međutim, danas se zna da je ta hormonska blokada, kada je bolest u metastatskom stadijumu, kad se počinje sa lečenjem, nije dovoljna. Danas se u svetu dodaju novi lekovi, arta lekovi - novi blokatori androgenog receptora, ti lekovi su registrovani i u našoj zemlji, ali mi apelujemo na to i mislimo da bi bilo dobro da se oni daju što ranije jer, što ranije ih date, vi smanjujete i komplikacije lečenja koje mogu nastupiti, ili nastupaju, produžavate ukupno preživljavanje pacijenata, njihovu radnu sposobnost...- objasnio je gost RTS i istakao da očekuje da će se arta lekovi naći na mestu na kome su u svetu - i kod nas.

Dodao je da u lečenju karcinoma prostate mesta ima i hemioterpija, koju bi, kako kaže, mnogi da izbegnu. Važna je i „individualizacija" terapije, odnosno njeno prilagođavanje pacijentu.

- Кad sagledavamo individualne karakteristike pacijenata i bolesti, kod većine se odlučujemo za hormonsko lečenje - ističe gost RTS-a.

Doktor Radosavljević poručuje muškarcima da "osluškuju svoje telo".

- Ako su tu simptomi otežanog, bolnog, noćnog mokrenja, slabog mlaza - to ne mora biti karcinom prostate, na svu sreću, on nije toliko čest, ali pogotovo kod mlađih muškaraca, mogu svi ovi simptomi biti razlog da se, pre nego što su to očekivali, da će posećivati urologa - da ga posete -  izjavio je dr Radosavljević.

 

Ostavite komentar