Lifestyle > Zdravlje

NOSITI ili NE NOSITI GRUDNJAK, pitanje je sad - istraživanje VAŽNO ZA ŽENE a svideće se i MUŠKARCIMA

Grudnjaci ženama donose više štete nego koristi kaže francuski stručnjak sa Univerziteta u Bezansonu

Autor: K1 info/topshop.rs

11/10/2022 > 20:49

podeli vest:

NOSITI ili NE NOSITI GRUDNJAK, pitanje je sad - istraživanje VAŽNO ZA ŽENE a svideće se i MUŠKARCIMA
Foto: Pixabay.com


Nošenje grudnjaka donosi više štete nego dobroga – ne umanjuje bolove u leđima i slabi mišiće koji pružaju adekvatnu podršku dojkama, što rezultira većim opuštanjem grudi, tvrdi stručnjak za sportske nauke Žan-Denis Rujon sa Univerziteta u Bezansonu u Francuskoj posle petnaestogodišnjeg istraživanja.

Rujon tvrdi da je glavni zaključak po osnovu preliminarnih rezultata njegovog "maratonskog eksperimenta“ takav da su grudnjaci zapravo lažna neophodnost.

U intervju za radio stanicu France Info, profesor Rujon je rekao:

- Medicinski, fiziološki, anatomski – grudi nemaju nikakve koristi od toga što su pošteđene dejstva gravitacije. Naprotiv, sa grudnjakom postaju sve opuštenije.

Profesor Rujon se koristio logaritmerom i kaliperom (instrument nalik šestaru koji meri udaljenost dveju tačaka) kako bi precizno merio promene u odlikama grudi stotina žena tokom petnaestogodišnjeg perioda u Kliničkom centru Univerziteta u Bezansonu.

Sve njegove volonterke su bile starosti između 18 i 35 godina. Profesor je naglasio da iako je njegova studija obuhvatila jedan veoma dugo vremenski period i više stotina žena, da on sam ne tvrdi da je taj uzorak populacije reprezentativan kako bi se izveo zaključak koji bi se odnosio i na globalnu populaciju žena.

Rujon je otkrio da žene koje nikada ne nose grudnjake imaju bradavice koje su postavljene u proseku sedam milimetara više u odnosu na njihova ramena nasuprot ženama koje ih redovno nose.

Foto: Pixabay.com

 

U intervju za isti radio jedna dvdesetosmogodišnja volonterka podržala je Rujonovu tvrdnju:

- Postoje mnoge prednosti nenošenja grudnjaka: Dišem mnogo lakše, držanje mi je bolje i osećam manje bolova u leđima.

Rujon takođe upozorava da neke žena ne bi trebalo odmah da polete i bace svoje grudnjake. Na primer, žene starije od 45 godina ne bi imale nikakve koristi ukoliko bi se sada rešile svojih grudnjaka.

U intervju za The Local (engleske novine koje izlaze i u Francuskoj) Rujon je naglasio:

- Ovo su preliminarni rezultati. I mali uzorak od 320 mladih žena nije reprezentativan za celokupnu svetsku populaciju – za taj opseg bi nam trebalo negde oko 300 000 učesnica studije.

Istraživanje je, prema preliminarnim rezultatima, ipak potvrdilo da mlade žene koje prestanu sa nošenjem grudnjaka:

Ne pokazuju nikakve negativne promene po pitanju orijentacije grudi

Primećuje se poboljšanje u orijentaciji grudi

Rujon je svestan da žene nose grudnjake iz mnogih razloga pored toga što se trude da sačuvaju oblik svojih dojki i da spreče njihovo opuštanje. Neke ih smatraju veoma udobnim komadom garderobe, naročito one koje žive dalje od ekvatora i tokom zimskog perioda.

Kako bi ove "preliminarne rezultate“ pretvorio u "definitivni“ , globalni zaključak, Rujon će morati da regrutuje daleko veći uzorak žena i da sprovede dalje istraživanje na ovu temu.

 

 

 

Ostavite komentar