Lifestyle > Zdravlje

NANA, metvica ili menta - skoro da NEMA BOLESTI koju ova BILJKA NE LEČI

Čaj od nane ima svako domaćinstvo. A da li znate koliko je zdrav i šta sve leči?

Autor: K1 info/ covermagazin.com

29/03/2023 > 17:27

podeli vest:

NANA, metvica ili menta - skoro da NEMA BOLESTI koju ova BILJKA NE LEČI
Foto: Pixabay.com


Lekovita svojstva ove biljke su zaista brojna, tako da skoro i nema bolesti koju nana (metvica, menta) ne leči.

Ipak, prilikom kupovine čaja, obratite pažnju na sastav. Najbolje bi bilo da kupujete čaj od organski ili prirodno uzgajane nane ili ukoliko to niste u mogućnosti, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodataka.

Osim u obliku čaja, nanu možete da pronađete u obliku kapsule, tinkture, eteričnog ulja i tableta za sisanje.

Nana je od davnina korišćena za lečenje prehlada i u tome je vrlo uspešna, ali navešćemo i neka njena manje poznata lekovita svojstva.

Čaj od ove biljke deluje umirujuće. Ako je kombinujete sa ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost.

Čaj pripremate tako što ćete da pomešate istu količinu gore pomenutih biljaka, pa jednu kašičicu mešavine prelijete šoljom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Pijte dnevno tri šolje ovog čaja, najbolje pre glavnih obroka.

Foto: Pixabay.com

 

Pet kapi eteričnog ulja nane nakapano na kocku šećera ili keks deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

Nanom možete da smirite nadraženi želudac i sve probavne tegobe, kao i da se rešite gasova i nadutosti.

Oblog od nane smiruje osipe na koži i crvenilo očiju.

Ipak, potreban je oprez ako nameravate da je sami berete negde u prirodi, jer neke vrste nane mogu zbog nepravilne upotrebe da budu vrlo štetne.

Takođe, oprez je potreban i prilikom korišćenja kupovne - nikada ne preterujte s količinom i ne prekoračujte navedene doze.

Priprema "klasičnog" čaja od nane:  Ukoliko u uputstvu na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.

 

Ostavite komentar