Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

JESEN ili LJUBAV u Barseloni - GLASAMO za oba

Prosečna dnevna temperatura od 16 stepeni Barselonu svrstava u jednu od najidealnijih destinacija za putovanja u tokom jeseni

Autor: K1info/ona.telegraf.rs

23/10/2022 > 20:21

podeli vest:

JESEN ili LJUBAV u Barseloni - GLASAMO za oba
Foto: Pexels.com


Iako su dela čuvenog Gaudija definitivno simboli drugog po veličini grada u Španiji, Barselona i te kako ima šta da ponudi.

Odkužena dvema rekama, morem i planinom, udaljena je oko 120 kilometara od granice sa susednom Francuskom. Mnoge znamenitosti Barselone uvrštene su na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Foto: Pexels.com

 

Činjenica da je karakteriše mediteranska klima, Barselonu čini jednom od idealnih destinacija za jesenja putovanja. Prosečna temperatura tokom oktobra je 16 stepeni.

Jedna ulica kroz ceo grad

Barselona je interesantna u kulturnom, istorijskom, ali i u urbanističkom smislu. Karakterišu je dugački bulevari i avenije, a među njima se posebno izdvaja avenija Dijagonala. Prostire se od jednog do drugog kraja grada i smatra se najdužom ulicom u Barseloni.

Foto: Pexels.com

 

Jedna od najlepših ulica spaja trg Katalonija i trg Vrata mira, poznat po spomeniku Kristifora Kolumba. Osim mnoštva interesantnih ugostiteljskih objekata, u ulici La Rambla se mogu videti i palata Guelj, koja se smatra prvim značajnim delom čuvenog arhitekte Gaudija, ali i Kraljev trg. Zanimljivo je da je upravo na tom mestu zvanično kralj primio Kolumba, po povratku sa velikog putovanja, prilikom kog je otkrio Ameriku.

Znamenitosti Barselone koje ne treba propustiti

Foto: Pexels.com

 

Iako nije uspeo da je završi za života, katedrala Svete porodice (Sagrada familia) nadaleko je čuveno delo Antonija Gaudija.

U drugom po veličini španskom gradu nalaze se i mnoga druga njegova dela, koja svake godine privlače brojne turiste iz celog sveta. Kuće Batljo i Mila, poznata i kao La Pedrera, ali i park i palata Guelj, koje je projektovao i gde je proveo poslednje dve decenije svog života, tek su neke od atrakcija grada.

Fontana sa uličnom svetiljkom u središtu vrlo je neobična. Ali, poput fontane „Di Trevi“ u italijanskoj prestonici, tako je i za fontanu „De Kanaletes“, u ulici La Rambla, vezana zanimljiva legenda. Ko god popije vodu iz nje, vratiće se kad-tad u ovaj grad.

Foto: Pexels.com

 

Na nadmorskoj visini od 213 metara nalazi se brdo Monžuik. Osim istoimenog dvorca, tu je i zabavni aprk, kao i muzeji i obilje vegetacije, a pogled sa vrha na Barselonu je, malo je reći, fascinantan.

Plaža Barseloneta na obalama Sredozemnog mora definitivno je neizostavni deo posete ovom gradu. Isto kao i Pikasov muzej i Gotički kvart.

Foto: Pexels.com

 

Ako želite da vidite gde su čuveni momci iz Liverpula održali koncert 1966. godine, možete posetiti najstariju koridu u ovom španskom gradu. Iako se u njoj odavno ne održavaju borbe bikova, ova korida je prava turistička atrakcija, s obzirom na to da datira sa samog početka prošloga veka.

I ne zaboravite da posetite Bokeriju, pijacu koja se nalazi u centru grada, kako biste bolje upoznali lokalno stanovništvo i otkrili Barselonu na drugačiji način.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar