Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Ako ste fan HARIJA POTERA - ovaj GRAD ćete OBOŽAVATI

Iza svakog ćoška krije se drugačije iskustvo koje vas mami da otkrijete hiljadugodišnju istoriju i tradiciju ove prestonice

Autor: K1info/National geographic

05/10/2022 > 07:25

podeli vest:

Ako ste fan HARIJA POTERA - ovaj GRAD ćete OBOŽAVATI
Foto: Pexels.com


Edinburg mnogi smatraju jednim od najlepših gradova Evrope. Smešten na stenovitim brdima i liticama sa kojih se pruža pogled na more, deluje kao da se stopio sa okolnim pejzažem.

Počevši od živopisnih srednjovekovnih stambenih zgrada u Starom gradu koje se pružaju duž Kraljevske milje, do građevina nanizanih između Kastl roka i crvenkaste palisade Soslberi Kregsa sve do neoklasičnog Novog grada - Edinburg nudi prizore koji se menjaju iza svakog ćoška. 

Foto: Pexels.com

 

Škotski prosvetitelji iz 18. veka su Edinburgu dali nadimak Severna Atina jer su smatrali da predstavlja uzvišeni primer kulture i umetnosti. Izgleda da nisu pogrešili jer se danas njegov Stari i Novi grad nalaze na Listi svetske baštine UNESCO-a zbog svog značaja.

Glavna odlika Starog grada su kaldrmisane ulice sa viševekovnom istorijom, među kojima se izdvaja katedrala svetog Egidija iz 12. veka sa svojim raskošnim vitražima i značajem koji ima za škotsko prezbeterijanstvo. Kada se nađete ispred nje znaćete sa sigurnošću da se nalazite na sredini Kraljevske milje, samom čvorištu najvažnijih ulica u ovom delu grada. Na njenom početku i kraju se nalazi Edinburški dvorac i palata Holirud. 

Foto: Pexels.com

 

Sa druge strane Novi grad odlikuje džordžijanski plan ulica koji je bio popularan za vreme vladavine četvorice kraljeva Velike Britanije koji su se zvali isto - Džordž, a koji su vladali od 1714. do 1830. godine. Glavna odlika ovih zdanja su opeka i kamen, a boje crvena, braon i bela. Interesantan podatak je da u Edinburgu postoji oko 4.500 zgrada koje se nalaze pod zaštitom države kao istorijski spomenenici, broj koji nije uspeo da nadmaši ni London. 

Foto: Pexels.com

 

Poznavaoci prilika u Edinburgu tvrde da iako u njemu postoje brojni restorani i pabovi, svako ko nije probao neko od tradicionalnih škotskih jela čini veliku grešku. U ovom gradu se za glavni specijalitet smatra puding od ovčijih iznutrica ili kako bi lokalno stanovništvo reklo "haggis". Nemojte da vas ime zavara jer ovo nije slatki dezert već više mesni narezak, među kojima su najpopularniji beli, crveni i crni puding. 

Foto: Pexels.com

 

I za kraj, svi ljubitelji Harija Potera nikako ne smeju da propuste šetnju Viktorijinom ulicom, koja je poslužila kao inspiracija za čuvenu Dajagon aleju. 

 

 

 

 

Ostavite komentar