Lifestyle > Mozaik

Totalno NEOČEKIVANO: Mislili da je IZUMRO, pa ga SNIMILI posle 140 godina

Retka ptica snimljena je na ostrvu Ferguson, a kada su je istraživači ugledali bilo je kao da su videli jednoroga

Autor: K1info/nationalgeographic.rs

04/12/2022 > 08:02

podeli vest:

Totalno NEOČEKIVANO: Mislili da je IZUMRO, pa ga SNIMILI posle 140 godina
Foto: Youtube PrintScreen


Crnonogi fazanski golub je vrsta za koju se verovalo da je izumrla, kao i da je poslednji put snimljena 1882. godine.

Istraživači  na ostrvu Fergunson, na Papui Novoj Gvineji, postavili su kamere za potrebe svojih istraživanja i tom prilikom upeli da snime ovu pticu i kako kažu to je za njih bilo kao da su videli jednoroga.

Kako se navodi u saopštenju American Bird Consevancy-a, ova vrsta ptice je veliki golub koji živi na tlu i to samo na istočnoj obali spomenutog ostrva.

Mnogi mediji su javili kako je ovo prvi potvđeni snimak te ptice.

- Dok smo gledali snimke, osećali smo se kao da smo otkrili jednoroga. To je trenutak o kom posmatrači ptica sanjaju ceo svoj život - rekao je Džon Mitermir iz organizacije American Bird Conservancy. 

On i njegove kolege su kako dodaje, bile zapanjene prizorom crnonogog fazanskog goluba koji prolazi ispred njihove kamere, jer su smatrali da za tako nešto imaju manje od 1 odsto šanse.

Njih je na pravo odredište uputio lokalni lovac, koji ih je ubedio da je u više navrata ovu pticu video na području oko strmog grebena u blizini. Kako bi se uverili u istinitost njegove priče - rešili su da postave kamere na greben, nakon čega je retka ptica usnimljena i to samo dva dana pre kraja ekspedicije. 

 

 

Ostavite komentar