Lifestyle > Mozaik

ZAŠTO ZEVAMO, šta nam to otkriva i zašto je TOLIKO PROKLETO ZARAZNO?

Zevanje je prirodni refleks koji najčešće ukazuje na umor, pospanost, stres ali i na dosadu

Autor: K1 info/ edukacija.rs/ nationalgeographic.rs

30/11/2022 > 22:44

podeli vest:

ZAŠTO ZEVAMO, šta nam to otkriva i zašto je TOLIKO PROKLETO ZARAZNO?
Foto: Pixabay.com


Da li ste se pitali zašto zevamo? To je o prirodni refleks koji je bezazlen i najčešće se dešava u običnim situacijama, svakoga dana. Najčešće ukazuje na umor, pospanost, stres ali i na dosadu.

Verovali ili ne, stres najčešće izaziva zevanje, odnosno zevanjem se nesvesno borimo protiv stresa. Ono, takođe, može biti prouzrokovano i hranom, prejedanjem ili gladovanjem.

Međutim, zevanje ponekad može biti i znak neke bolesti. Tačnije, ono može da ukaže na neurološka oboljenja: multipla sklerozu, Parkinsonovu bolest i migrenu.

Zevanje izaziva širenje usta i unos veće količine vazduha, što omogućava dotok više kiseonika do mozga. Takođe, povećava se obim srca, ubrzava njegov rad i podiže krvni pritisak. Stručnjaci ističu da osobe koje imaju snižen krvni pritisak češće zevaju.

Istraživanja su pokazala i to da češće zevamo zimi nego leti.

Ukoliko želite da zaustavite zevanje, potrebno je da vrhom jezika više puta dodirnete nepce i ono će prestati.

A da li ste znali da zevanje počinje i pre rođenja? Naime, fetus u 11. nedelji već počinje da zeva.

Foto: Pixabay.com

 

Postoji još jedna poznata i veoma malo proučena činjenica vezana za zevanje. Nauka još uvek istražuje zašto je zevanje "zarazno".

Nema potrebe da vidite osobu kako zeva da biste i vi počeli da zevate; dovoljno je da nekoga čujete dok zeva ili da samo čitate o zevanju da biste imali istu neželjenu reakciju. Velike su šanse da ćete zevnuti makar jednom dok pročitate ovaj članak.

Najnovija istraživanja pokazuju da je fenomen takođe povezan sa našom predipozicijom ka empatiji - sposobnosti da razumemo i povežemo se sa emocionalnim stanjima drugih osoba.

Zvuči čudno, ali to da li ste ili niste podložni zevanju možda je povezano sa time koliko ste saosećajni.

 

Ostavite komentar