Lifestyle > Hi-Tech

Da li se neko seća kako je izgledala PRVA VIDEO-IGRA? A ko se seća- MNOGO JE MATOR

Verovali ili ne, prva igrica nastala je pre 64 godine

Autor: K1 info/ edukacija.rs

12/11/2022 > 20:07

podeli vest:

Da li se neko seća kako je izgledala PRVA VIDEO-IGRA? A ko se seća- MNOGO JE MATOR
Foto: Youtube PrintScreen


Te davne 1958. godine nastala je prva video-igra koju su napravili Vilija, Hajdžinbotam i Robert Dvorak

U pitanju je igrica koja simulira tenis i koja je nazvana jednostavno – “Tennis for Two” (Tenis za dvoje). Iako je nastala samo radi zabave, ali je ubrzo postala veoma popularna.

"Tennis for Two” je pokretan na analognom računaru Donner uz pomoć korišćenja osciloskopa i dva kontrolera za upravljanje “igračima”.

Igrači su kontrolerima upravljali uglom pod koji će udariti loptu sa ciljem da je prebace preko mreže, ali je lopta mogla i da udari u nju.

Kada su je konstruisali Hajdžinbotam i Dvorak su svoju igru prikazali posetiocima Brookhaven laboratorije u kojoj su radili i gde je stotinak ljudi odigralo po koji meč.

Godinu dana posle prvobitne verzije Hajdžinbotam i Dvorak su prikazali naprednu verziju svoje video-igre koja je podrazumevala veći ekran i novine u kretanju loptice.

Ipak, istorija video-igara vezuje se za sedamdesete godine 20. veka kada je počeo razvoj koji je doveo do igara koje se danas igraju, a koje su se grafikom približile stvarnosti, dok je njihova kompleksnost daleko nadmašila prvu video-igricu.

 

Ostavite komentar