Lifestyle > Hi-Tech

Te slatke male RADOSTI rada od kuće: Šta ako RAČUNAROM zarađujete za HLEB, a NESTANE STRUJA?

Naoružajte se prenosivim punjačem, eksternom baterijom, LED lampom... Nikad se ne zna

Autor: Mina Duduković

11/11/2022 > 19:17

podeli vest:

Te slatke male RADOSTI rada od kuće: Šta ako RAČUNAROM zarađujete za HLEB, a NESTANE STRUJA?
Foto: Pixabay.com


Čini se da je rad od kuće kao posao iz snova, pogotovo ljudima koji svakog jutra odlaze da rade u firmu.

Međutim, realnost je sasvim drugačija, jer ako računarom zarađujete za hleb, može da vam se dogodi najveća noćna mora - da vam nestane struja u toku radnog vremena.

U tom slučaju prvo što vas čeka je svojevrstan "light show" za živce, a kroz glavu će vam proći hiljadu pitanja od kojih je najčešće "Zašto baš meni". 

Foto: Pixabay.com

 

Prvo što treba da učinite u ovoj situaciji jeste da se umijete hladnom vodom, jer u suprotnom lako možete da dođete u iskušenje da razbijete laptop ili da tako besni date momentalni otkaz. Kako to ne biste učinili najbolje je da budete spremni i da se "naoružate" na vreme. 

- Radim od kuće i neophodno mi je osim brzog interneta, naravno da imam struju. Ako se desi da mi nestane struja ili internet dok radim, u momentu "poludim". Ako je struja u pitanju, a nije bilo najavljeno isključenje, znači nisam mogla da se snađem i odem kod nekoga, ili u kafić gde ima struje, ne nerviram se toliko, jer razmišljam da će brzo doći. Nerviram sa samo ako mi kompjuter nije snimio tekst, ili dokument, koji nisam završila u trenutku nestanka struje - kaže jedna Beograđanka koja povremenoi radi od kuće.

Ona dodaje da kada se dogodi da mrak "traje" smišlja i da li bi mogla da ode u komšiluk. 

- Svakako mi je gora situacija kad me izneveri internet. Onda odmah zovem operatera i zahtevam, prvo ljubazno da mi odmah srede nastali problem, a ako mi kao što umeju kažu da će proslediti moju reklamaciju, onda menjam ton. Shvatila sam da kod nas u zemlji Srbiji dok ne dreknem, ne dobijam ništa, nažalost. Dakle, kad god sam bila fina čekala sam na internet i po 48 sati, a jednom sam odmah zapretila tužbom jer operator ne ispunjava svoje obaveze prema meni i u sledećem trenutku sam videla kao se lampice za internet na ruteru uključuju. Možda je bila slučajnost, ali meni se nije tako učinilo.  Dva sam operatora do sad promenila, i "kuc, kuc", sa ovim sad nisam imala problema.  A struja... struja mora da se čeka, ona će doći u nekom trenutku - dodaje ona. 

Ukoliko niste strpljivi i vaš posao ne dozvoljava čekanje, postoje alternative. 

Prvo pravilo jeste da vam baterije na laptopu i telefonu budu pune u svakom trenutku. Odlično bi bilo da u "šteku" imate eksterne punjače, i to minimum dva, koja su naravno napunjena i spremna za upotrebu. Prema Marfijevom zakonu baš kad zatrebaju i oni su prazni.

Poželjno je da kod kuće imate LED lampu na punjenje, jer su svakako mnogo praktičnije od sveća, a i nemoguće je napraviti požar kada ste u žaru obavljanja poslovnih obaveza. 

Foto: Pexels.com

 

Na našem tržištu postoje i takozvani UPS uređaji. Kako im samo ime kaže, oni pružaju osnovnu zaštitu od naglih promena napona i prekida mrežnog napajanja i priključenim uređajima dovode pogodan napon bez korišćenja baterija. Međutim, jedan ovakav uređej košta najmanje 100 evra. 

Takođe, dobro bi bilo da savladate i tehnike priključivanja na bežične internete, odnosno da koristite opciju hotspot, koja omogućava da se preko pametnih telefona podeli internet drugim uređajima.

A ako baš ništa ne pomogne, onda probajte sa kafom kod komšije koji ima struju. 

 

Ostavite komentar