Lifestyle > Hi-Tech

Kuda ide OVAJ SVET? Deca se lakše POVERAVAJU ROBOTIMA, nego roditeljima

Studija je pokazala da se deca osećaju ugodnije poveravajući se humanoidu čudnog izgleda nego kada o tome razgovaraju sa roditeljima

Autor: k1info.rs/rts.rs

04/09/2022 > 09:41

podeli vest:

Kuda ide OVAJ SVET? Deca se lakše POVERAVAJU ROBOTIMA, nego roditeljima
Foto: Pixabay.com


Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Kembridža otkrilo je da robot može da pomogne deci da iskrenije govore o svojim osećanjima, prenosi Rts.

Kako navode istraživači, robot visok 60 centimetara po imenu Nao, pomogao je deci da izraze svoja osećanja.

https://twitter.com/NaoRobot/status/1544374513365925889

 

Studija je pokazala da se deca osećaju ugodnije poveravajući se humanoidu čudnog izgleda nego kada o tome razgovaraju sa roditeljima, a čak su i otkrivali informacije koje nisu podelili sa bližnjima.

Tim sa Univerziteta u Kembridžu kaže da nalazi sugerišu širu ulogu robota u proceni mentalnog zdravlja dece - iako ističu da oni neće biti namenjeni kao zamena za profesionalnu podršku mentalnom zdravlju.

- Postoje slučajevi kada tradicionalne metode nisu u stanju da detektuju probleme mentalne prirode kod dece, jer su ponekad promene neverovatno suptilne - rekla je Nida Itrat Abasi, prvi autor studije. 

U studiji, 28 dece uzrasta od 8 do 13 godina učestvovalo je u 45-minutnoj sesiji „jedan na jedan" sa Naom.

Deci je postavljao pitanja o lepim, ali i tužnim uspomenama tokom prošle nedelje, davao upitnik o osećanjima i raspoloženju, kao i upitnik koji se koristio u dijagnostici anksioznosti, paničnog poremećaja i lošeg raspoloženja.

Deca čiji su odgovori sugerisali da bi mogli da imaju problema sa mentalnim zdravljem, delila su sa robotom informacije koje nisu otkrivali kada su odgovarali na lične ili onlajn upitnike.

Predloženo je da pre početka sesije, robot deci bude predstavljen kao "poverljiv", što bi deci omogućilo da otkriju svoja prava osećanja i iskustva.

Jedan od roditelja, rekao je istraživačima da nisu shvatili da se njihovo dete muči dok ga nije čuo kako odgovaraju na pitanja robota.

Kako kaže profesorka Hatidže Gunes, koja vodi Laboratoriju za afektivnu inteligenciju i robotiku u Kembridžu, deci je lakše da se povežu sa robotom veličine deteta, kao sa svojim vršnjakom. 

Ona je sugerisala da bi se u budućnosti roboti mogli koristiti u školama za skrining dece na probleme mentalnog zdravlja, omogućavajući deci da dobiju podršku i pomoć u ranijoj fazi. 

Profesor Faršid Amirabdolahijan, stručnjak za interakciju ljudi i robota na Univerzitetu u Hertfordširu, koji nije bio uključen u rad na ovoj studiji, rekao je da postoji sve više dokaza koji podržavaju upotrebu robota u pružanju podrške mentalnom zdravlju.

- Deca imaju tendenciju da pokazuju veoma pozitivan stav prema interaktivnim tehnologijama. Ne želimo da roboti zamene ljude, ali izgleda da su oni veoma dobri alati za razbijanje leda i otvaranje - rekao je Amirabdolahijan. 

Nalazi nove studije će biti predstavljeni u četvrtak na 31. Međunarodnoj konferenciji o robotskoj i ljudskoj interaktivnoj komunikaciji u Napulju.

Ostavite komentar