Lifestyle > Gurmanlook

SAMO ZA PRAVE HEDONISTE: Sladoled od konjaka i čokolade

Mmmm...njam. Ko još može ovome da odoli?

Autor: K1 info

13/09/2022 > 20:55

podeli vest:

SAMO ZA PRAVE HEDONISTE: Sladoled od konjaka i čokolade
Foto: Pixabay.com


Sladoled je ledena poslastica kojoj retko ko može da odoli. Pretpostavlja se da ovaj desert datira još iz 2. veka pre nove ere, ali da je u početku bio dostupan samo vladarima.

Tek kasnije je recept za pravljenje sladoleda postao dostupan i "običnim ljudima", a njegova fabrička proizvodnja počela je oko 1851. godine u Americi.

Preteča današnjeg sladoleda je u stvari bila mešavina mleka i leda, kao i zamrznutih voćnih sokova, da bi se u narednim verzijama pojavile kremaste teksture, sa komadićima raznih vrsta voća i čokolade. Danas se sladoledi prave po najrazličitijim receptima i sa brojnim ukusima.

Pored gotovih (fabričkih ili iz poslastičarnica) koje kupujete u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima,  sladoled možete da napravite i sami u kućnim uslovima.

Za pripremu domaćeg sladoleda nije potrebna ni naročita veština niti puno vremena, a recept koje vam otkrivamo u nastavku je za prave hedoniste.

Foto: Pixabay.com

 

Sladoled od konjaka i čokolade

Sastojci: 160 grama čokolade, 275 ml slatke pavlake, 3 žumanceta, jaje, 4 kašike šećera, 40 ml konjaka

Priprema: Čokoladu otopiti na pari. Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst šlag. Žumanca i jaje staviti u blender, pa mutiti dok se ne dobije gusta i ujednačena smesa. Prebaciti u veću plastičnu posudu, dodati čokoladu, promešati, a zatim ubaciti slatku pavlaku i konjak. Pažljivo pomešati sve sastojke, pa dobijenu masu presuti u željene kalupe i staviti u zamrzivač da se ohladi i stegne.

Ostavite komentar